Τσίπρας: «Δεν σφυρίξαμε κλέφτικα»

Το μήνυμα ότι το στοίχημα δεν χάθηκε και ότι το «πρώτο ημίχρονο» δεν κρίνει το αποτέλεσμα του αγώνα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: «Δεν σφυρίξαμε κλέφτικα»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι μπροστά στον «κρίσιμο πόλεμο» κατά το δεύτερο ημίχρονο που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία οφείλουν να στηριχθούν στο «σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο» ψηφοφόρων που δίνουν σαν αφετηρία ένα 24% του εκλογικού σώματος. Υπογράμμισε επίσης ότι ένα κομμάτι από τις απώλειες που σημειώθηκαν στην κάλπη είναι είτε ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που για τους δικούς τους λόγους δεν πήγαν να ψηφίσουν, είτε επέλεξαν άλλα ψηφοδέλτια του δημοκρατικού χώρου, πάντως δεν προσχώρησαν στη ΝΔ. Είπε επίσης ότι το αποτέλεσμα αντανακλά και την κόπωση της κοινωνίας από τα μνημόνια, καθώς και το γεγονός ότι ο κόσμος δεν πρόλαβε να νιώσει στην καθημερινότητά του τις αλλαγές μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

«Αν καταφέρουμε να κερδίσουμε πίσω τους ανθρώπους που είναι αναποφάσιστοι ή επέλεξαν να μην ψηφίσουν τότε η μάχη θα κριθεί υπέρ μας» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στη ΝΔ «να μη συμπεριφέρονται ως κυβερνήτες» πριν τη λαϊκή ετυμηγορία. Να ξέρουν σημείωσε ότι το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στην εθνική κάλπη.

Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου το δίλημμα της κάλπης λέγοντας αυτή τη φορά και τα διλήμματα και οι επιλογές είναι ξεκάθαρα, ότι δηλαδή δύο επιλογές υπάρχουν για την διακυβέρνηση της χώρας: είτε με τις ακραία νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που θεωρούν πρόοδο το «όλοι εναντίον όλων, είτε με τις δυνάμεις της προόδου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας και της κοινωνικής προστασίας.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις να σταματήσουν να δίνουν «συγχωροχάρτι» στη δεξιά.

Σε ό,τι αφορά τον β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κάλεσε τους πολίτες, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ «να στηρίξουν με αποφασιστικότητα παντού προοδευτικά ψηφοδέλτια, ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν υποψήφιοι της Προοδευτικής Συμμαχίας»

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τη συντριπτική ήττα της Χρυσής Αυγής τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην ευρωπαϊκή κάλπη.

Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Είναι σαφές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας. Χάσαμε μια μάχη, αλλά έχουμε μπροστά μας τον κρίσιμο πόλεμο. Και δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια, ούτε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω. Έχουμε μάθει πάντα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να βγαίνουμε μπροστά. Νομίζω ο Ευκλείδης το έγραψε χθες, δεν είναι το κρίσιμο στη ζωή αν θα πέσεις, αλλά αν θα σηκωθείς», είπε ο πρωθυπουργός.

«Οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι λάβαμε το μήνυμα. Κάναμε κι εμείς λάθη, κάναμε συμβιβασμούς. Έχουμε ευθύνη γι’ αυτό που ποτέ δεν την αρνηθήκαμε. Πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση είχαμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Πιστεύαμε στην ανάγκη για έναν μεγάλο ριζικό κοινωνικό ανασχηματισμό. Κι ακόμα το πιστεύουμε. Τώρα ξέρουμε καλά, έχουμε την εμπειρία, ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και προσπάθεια, πολύ περισσότερος κόπος για να αποκτήσουμε την πατρίδα που θέλουμε, το κράτος που θέλουμε, τη ζωή που θέλουμε. Δεν αγνοούμε το μήνυμα των χθεσινών ευρωεκλογών. Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών που μας είχαν ψηφίσει, αλλά χθες προτίμησαν να μην έρθουν στην κάλπη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους.Λάβαμε και το μήνυμα μιας κόπωσης".

Και συνέχισε: "Δεν σφυρίξαμε κλέφτικα απέναντι στο αποτέλεσμα. Επέλεξα να προκηρύξω εκλογές. Τώρα έχουμε μπροστά μας την κάλπη των εθνικών εκλογών και ο καθένας γνωρίζει ότι με την ψήφο του θα επιλέξει ποιος και με ποιο πρόγραμμα θέλει να κυβερνήσει τον τόπο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τα διλήμματα όλων των πολιτών θα είναι ξεκάθαρα. Και θα είναι οι εξής δυο οι επιλογές, διότι βάσει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, είτε θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και με υπουργούς τους κυρίους Βορίδη και Γεωργιάδη, είτε κυβέρνηση προοδευτική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το δίλημμα βάζει η ίδια η ζωή. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή για την επόμενη μέρα».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Αναμετράται η παράταξη του σκληρού νεοφιλελευθερισμού κι από την άλλη η παράταξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ισότητας. Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει ο καθένας είναι αν θέλουμε μια κοινωνία που ο καθένας θα είναι μόνος του ή μια κοινωνία του εμείς; Αν καταφέρουμε να θέσουμε ακριβώς αυτό το ερώτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα καταφέρουμε να συναντηθούμε ξανά με ανθρώπους που καταφέραμε να περπατήσουμε μαζί στο παρελθόν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ΚΙΝΑΛ που "βρέθηκε στωϊκά να ακούει τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει χαμένη ψήφο την ψήφο στο ΚΙΝΑΛ". Για να προσθέσει: «Εμείς θα πούμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια όσο κι αν φαίνεται ωμή κάποιες φορές. Επιλέξαμε να μην πάμε σε ταυτόχρονες εκλογές όπως μας πίεζαν οι αντίπαλοί μας, επιλέξαμε να μη δειλιάσουμε να μετρηθούμε. Η στάση και η τοποθέτηση του λαού ακόμα κι αν εκφραστεί κριτικά προς εμάς, δεν μας φοβίζει. Μας αναγκάζει να διορθώσουμε τα λάθη που έχουμε κάνει. Και τελικά αν ο λαός επέλεξε στην πρώτη μάχη τη Δεξιά αντί για την Αριστερά, δεν πρέπει να λέμε ότι είναι τόσο χειρότερο για το λαό, είναι χειρότερο για εμάς και οφείλουμε να μην ξανασυμβεί. Εμείς παιχνίδια με τους θεσμούς και τη λαϊκή ετυμηγορία δεν παίξαμε. Είπαμε μια αλήθεια, ότι η ψήφος στις ευρωπαϊκές κάλπες ενδέχεται να βάλει σε περιπέτειες το σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και τα μέτρα ελάφρυνσης που ψηφίσαμε. Και τώρα θα πούμε την αλήθεια. Οι εθνικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας και η επιλογή του λαού θα καθορίσει και τα μέτρα της πολιτικής που θα ασκηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Απευθύνομαι σε όλους και σε όλες που στάθηκαν κριτικά σε εμέας στη χθεσινή κάλπη, στους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου και να απευθύνω ένα πλατύ προσκλητήριο. Δεν περισσεύει κανείς και καμιά».

Πηγή: topontiki.gr