Ο «δούρειος ίππος» των Android - Εφαρμογή «φουσκώνει» τους λογαριασμούς στα κινητά

Με φουσκωμένους λογαριασμούς, ένα κινητό «φάντασμα» με δεκάδες «παρενέργειες» κινδυνεύουν οι χρήστες δημοφιλούς εφαρμογής Android

Ο «δούρειος ίππος» των Android - Εφαρμογή «φουσκώνει» τους λογαριασμούς στα κινητά

Αυτή η εφαρμογή λειτουργεί ως «δούρειος ίππος». Μετά την εγκατάστασή της ενεργοποιείται λογισμικό που προβάλει κρυφά online διαφημίσεις, κάνει ψεύτικα κλικ και πραγματοποιεί εγγραφές σε υπηρεσίες, εγκαθιστά άλλες ύποπτες εφαρμογές και συλλέγει προσωπικά δεδομένα των χρηστών χωρίς τη γνώση ή συγκατάθεσή τους. Ως αποτέλεσμα, καταναλώνει τα data των χρηστών και «φουσκώνει» τους λογαριασμούς, με ανεπιθύμητες χρεώσεις.

Με πάνω από 500 εκατομμύρια downloads παγκοσμίως, πρόκειται για μια δημοφιλή Android εφαρμογή για streaming, αλλά και κατέβασμα βίντεο και τραγουδιών, από πλατφόρμες όπως το Dailymotion, το Vimeo και το YouTube. Δεν διατίθεται στο Google Play Store, αλλά διανέμεται μέσω app stores, όπως το CNET και το Uptodown. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, δημιουργήθηκε από θυγατρική εταιρεία της UC Web, η οποία ανήκει στον κινεζικό όμιλο Alibaba.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα η ομάδα της πλατφόρμας ασφάλειας της Upstream στην Αθήνα, Secure-D, εντόπισε και απέτρεψε σχεδόν 130 εκατομμύρια ύποπτες mobile συναλλαγές οι οποίες προέρχονταν από την εφαρμογή. Οι συναλλαγές αυτές εντοπίστηκαν σε 15 χώρες και αφορούσαν περίπου 5 εκατομμύρια κινητές συσκευές. Ανεμπόδιστες, θα είχαν εγγράψει τους χρήστες σε ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, με ανεπιθύμητες χρεώσεις ύψους έως και 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για την εφαρμογή VidMate, όπως αναφέρει η Upstream.

Το μεγαλύτερο μέρος της ύποπτης δραστηριότητας του VidMate, η οποία μάλιστα συνεχίζεται και σήμερα, εντοπίζεται σε 15 χώρες. Αναλυτικά, 43 εκατομμύρια ύποπτες συναλλαγές εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, 27 εκατ. στη Μιανμάρ, 21 εκατ. στη Βραζιλία, 10 εκατ. στο Κατάρ και 8 εκατ. στη Νότια Αφρική. Άλλες αγορές που επηρεάστηκαν σημαντικά είναι η Αιθιοπία, η Νιγηρία, η Μαλαισία και το Κουβέιτ. Σημειώνεται, στις χώρες αυτές οι online πληρωμές μέσω λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας είναι αρκετά δημοφιλείς και, συχνά, αποτελούν και το μοναδικό τρόπο για την πραγματοποίηση πληρωμών και άλλων οικονομικών συναλλαγών καθώς οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.

Πηγή: Το Ποντίκι