Γιατί τρώμε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση

Η μαγειρίτσα που δεν είναι ευρέως γνωστή και γιατί την τρώμε μετά την Ανάσταση.

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση

Μετά την νηστεία της Σαρακοστής το πρώτο πιάτο με κρέας που καταναλώνεται είναι η μαγειρίτσα. Μια σούπα που περιέχει εντόσθια αρνιού και χόρτα.

Τα χορταρικά που συνθέτουν την μαγειρίτσα συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική γιορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Τα συστατικά της μαγειρίτσας είναι: Συκωταριά και αρνίσια έντερα, μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια, προαιρετικά ρύζι, αυγά, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και άνηθος.

Για τους vegan η μαγειρίτσα είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα, φυσικά χωρίς συκώτι και εντόσθια, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από μανιτάρια.

Το χρώμα στα κεριά

Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό. Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού. Αντίθετα, καφέ κεριά κρατάμε στον Επιτάφιο, επειδή θρηνούμε ακόμα για τη σταύρωση του Κυρίου.

Παράλληλα, η πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης και τον ήλιο της Άνοιξης. Το Άγιο φως, με το οποίο την ανάβουμε κατά την Ανάσταση συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.