22 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σε ποιους να στείλετε τις ευχές σας. Παγκόσμια Ημέρα της Γης και το ανάλογο doodle η Google.

 

22 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, 22 Απριλίου γιορτάζουν οι Νέαρχος, Νιάρχος Ναθαναήλ, Ναθάνης, Ναθαναήλος, Ναθαναήλης, Ναθαναηλία, Ναθανηλία, Πάγκαλος.

Είναι η 112η μέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Είναι επίσης Παγκόσμια Ημέρα της Γης, ημέρα, την οποία τιμά με το ανάλογο doodle η Google.

Η Παγκόσμια Ημέρα της γης εορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες και το doodle της Google είναι εμπνευσμένο από τη φύση. Το άλμπατρος με το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από όλα τα εν ζωή πτηνά, η σεκόγια που είναι το υψηλότερο δένδρο αλλά και το paedophryne amauensis που είναι το μικρότερο σπονδυλωτό. Επίσης, με τη βικτωρία την αμαζονική να είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδρόβια φυτά. Εξάλλου, ο κοιλάκανθος είναι το αρχαιότερο εν ζωή είδος ζώου, τη στιγμή που το κολλέμβολο βαθέων σπηλαίων ζει στα βαθύτερα σπήλαια.

Η έμπνευση του θεσμού της Ημέρας της Γης αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969, σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον.

Στην Αθήνα, ο ήλιος ανέτειλε στις 06:39 και δύει στις 20:05 με διάρκεια ημέρας 13 ώρες και 26 λεπτά. Σελήνη 18 ημερών.

Η εκκλησία τιμά τη μνήμη:

Αποστόλου Ναθαναήλ εκ των Εβδομήκοντα
Θεοχάρους και Αποστόλου οσίων των εν Άρτη
Μάρτυρος Νεάρχου
Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου, επισκόπου Αναστασιουπόλεως (†613)
Ιερομάρτυρος Πλάτωνος, επισκόπου Μπάνια Λούκα της Σερβίας
Γαΐου Επισκόπου Ρώμης