Novartis: «Τρίβει» τα χέρια της η κυβέρνηση για την κοινή άμυνα ΝΔ - ΚΙΝΑΛ

Η υπόθεση Νοvartis ανεβάζει και πάλι στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μετά την κίνηση της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία που αφορά στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου με το αίτημα για άρση της ασυλίας του προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος.

Novartis: «Τρίβει» τα χέρια της η κυβέρνηση για την κοινή άμυνα ΝΔ - ΚΙΝΑΛ

Παράλληλα, η υπόθεση πηγαίνει στο αρχείο για 4 εκ των 10 συνολικά υπό έρευνα πολιτικών προσώπων, τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο η έρευνα συνεχίζεται για 5 πολιτικά πρόσωπα, τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Η κυβέρνηση αναμένεται να σηκώσει και να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα, στο οποίο άλλωστε είχε ποντάρει πολιτικά εξ αρχής στο πλαίσιο της «μάχης κατά της διαφθοράς». Φάνηκε και από τον σχολιασμό των δικαστικών εξελίξεων μέσω επίσημης ανακοίνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου η οποία καταλήγει: «Από εδώ και στο εξής, οι επιθέσεις τους θα ενταθούν, οι ύβρεις τους θα γίνουν χυδαιότερες και η στάση τους ακόμη πιο προκλητική, πράγμα που αποτελεί και την πιο απτή απόδειξη της ενοχής τους». Επιπλέον, σήμερα ορίστηκε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προκειμένου να δοθεί συνέχεια.

Όσον αφορά τις πρώτες αντιδράσεις των εμπλεκόμενων στην υπόθεση χθες, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος αντέδρασε οργισμένα κάνοντας λόγο για «ελεεινή και δυσώδη πλεκτάνη», για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών» και για «κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης παρείχε δημόσια τη στήριξή του στον Ανδρέα Λοβέρδο, και προανήγγειλε προκαταρκτική έρευνα μετά τις εκλογές για τη σκευωρία στην υπόθεση-φιάσκο.

Σε γενικές γραμμές οι αντιδράσεις των Γεωργιάδη - Λοβέρδου αλλά και των κομμάτων τους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κινήθηκαν στην ίδια γραμμή περί σκευωρίας με την αρωγή δικαστικών λειτουργών οι οποίοι συναίνεσαν στην τμηματική ανακοίνωση του πορίσματος.

Στο μεταξύ, αν από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ η αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τους 4 ερμηνεύεται ως γενικότερη τάση για το σύνολο της υπόθεσης, ως ένδειξη δηλαδή ότι η έρευνα δε θα αποδώσει ούτε για τους υπόλοιπους για την κυβέρνηση δείχνει να ισχύει το αντίθετο.

Πέρα από την περίπτωση Λοβέρδου, όσο η έρευνα συνεχίζεται για τους υπόλοιπους 5 όλα είναι ανοιχτά και τίποτε δεν έχει τελειώσει.

«Πολιτικό μπλοκ» ΝΔ - ΚΙΝΑΛ

Στο μεταξύ οι «συντονισμένες» αντιδράσεις από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δίνουν στην κυβέρνηση το πάτημα που ζητούσε προκειμένου να αναδείξει τον κοινό βηματισμό των δύο, και μάλιστα ως «συνενόχων».

Μάλιστα εμπλεκόμενος στην χθεσινή αντιπαράθεση προκειμένου να καταγγείλει τις απειλές κατά των δικαστών και εισαγγελέων ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έκανε λόγο για «πολιτικό μπλοκ Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής». «Υποκριτικά, τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επιφυλάσσουν στον εαυτό τους την ευχέρεια να παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας να στοχοποιήσουν και να εκφοβίσουν τους δικαστές που στο πλαίσιο των καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικονομικές ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να εμφανιστούν ως θύματα, διαμαρτυρόμενα για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της Κυβέρνησης» σχολίασε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην ανακοίνωση του Μαξίμου επισημαίνεται η επίθεση στη Δικαιοσύνη. Πιο συγκεκριμένα τονίζεται πως «οι ίδιοι που, πριν από λίγες εβδομάδες, υιοθετούσαν την εσωτερική έρευνα της Novartis ως απόδειξη της αθωότητάς τους, έρχονται σήμερα, με θράσος που περισσεύει, να μιλήσουν για σκευωρίες προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

topontiki.gr