ΟΛΠ: Οι εναλλακτικές μετά το «κόκκινο» του ΚΑΣ στον Πειραιά

Επαναφορά στην ΕΣΑΛ του master plan εξετάζει η Cosco.

ΟΛΠ: Οι εναλλακτικές μετά το «κόκκινο» του ΚΑΣ στον Πειραιά

Τρία σενάρια αντίδρασης εξετάζει ο ΟΛΠ ΟΛΠ για την προώθηση του επενδυτικού του σχεδιασμού, μετά και τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν τα έργα για το ξενοδοχείο 5* στο Πόρτο Λεόνε, τη μετατροπή της Παγόδας σε ξενοδοχείο, αλλά και για την εγκατάσταση δεξαμενής 300.000 τόνων στην περιοχή της Ψυττάλειας, ενώ βγάζει «απαγορευτικό» για την ανέγερση του mall. Ερωτήματα τίθενται και για άλλη μια γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που προηγήθηκε χρονικά, και που ανακηρύσσει αρχαιολογικό χώρο ένα σημαντικό μέρος του Δήμου Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα, εκφράστηκαν προβληματισμοί για το κατά πόσο θα είναι εφικτό να γίνει βυθοκόρηση στο επιβατικό λιμάνι του Πειραιά.

Μαραθώνιες συσκέψεις

Χθες, υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΛΠ, που όπως είναι γνωστό ελέγχεται από τον κινεζικό όμιλο Cosco, βρίσκονταν σε μαραθώνιες συσκέψεις προκειμένου να σταθμίσουν τα δεδομένα, αφού τα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους για τις επενδύσεις που σχεδιάζουν να κάνουν, αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Εκτός από την απόφαση του ΚΑΣ, υπάρχει και το «κόκκινο» από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για την ανάπτυξη σειράς έργων όπως είναι το logistic center σε έκταση 120 στρεμμάτων στο Κερατσίνι, αλλά και οι δικαστικές διαμάχες στο ΣτΕ τόσο για τη νέα βάση κρουαζιέρας όσο και για την άδεια ναυπηγείου που θέλει να πάρει η εταιρεία για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Τρεις λύσεις

Οι λύσεις που έχουν στα χέρια τους αυτή την περίοδο, και με δεδομένη την επιθυμία του Πεκίνου να προχωρήσουν συνολικά τα έργα στο λιμάνι και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, είναι τρεις, χωρίς να αποκλείεται όμως να γίνουν και συνδυαστικές κινήσεις.

Μια πρόταση, που φαίνεται να έχει και τη στήριξη του ΤΑΙΠΕΔ, είναι η επαναπροώθηση προς την ΕΣΑΛ του master plan, μέχρι το Πάσχα. Η ιδέα είναι ο ΟΛΠ να απαντήσει αναλυτικά σε όλες τις αιτιάσεις που προέβαλε τον προηγούμενο μήνα στη συνεδρίασή της η Επιτροπή και να καταρρίψει τα επιχειρήματα, ώστε τελικά να εγκριθούν τα έργα. Όσον αφορά τη βαρύτητα της γνωμοδότησης του ΚΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΛΠ εξετάζει το κατά πόσο στέκει νομικά να επικαλεστεί ότι η ΕΣΑΛ δεν είχε εξουσιοδότηση από τον νόμο να παραπέμψει το master plan στο ΚΑΣ.

Μια ακόμα εναλλακτική είναι η προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με την οποία ο ΟΛΠ θα ζητά την ακύρωση της γνωμοδότησης του ΚΑΣ, ενώ μια τρίτη επιλογή είναι η προσφυγή στη διαιτησία, με την οποία η Cosco θα ζητά να της παραχωρηθεί και το υπόλοιπο 16% των μετοχών που δικαιούται, ανεξάρτητα με την πρόοδο των έργων, για την καθυστέρηση των οποίων δεν έχει την ευθύνη.

Το υπ. Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού πάντως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των υποχρεωτικών επενδύσεων που εξέτασε, οι οποίες αφορούν στην κατεξοχήν λιμενική λειτουργία, με όρους που διασφαλίζουν την αρχαιολογική παρακολούθηση κατά το στάδιο εκτέλεσης των εργασιών και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, όπως εξάλλου προβλέπεται για όλα τα μεγάλα έργα. Περαιτέρω, σύμφωνα με το υπουργείο, το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης και των προαιρετικών επενδύσεων που εξέτασε, θέτοντας όρους και περιορισμούς σε χρήσεις και στο μέγεθος κατασκευών, κάνοντας αποδεκτή τη γνώμη της ΕΣΑΛ, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και σε άμεση εγγύτητα με αυτή.

«Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ και την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας», επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Η απόφαση

Με τη γνωμοδότησή του για το Master plan του ΟΛΠ, το ΚΑΣ απαγορεύει τη δημιουργία mall στην περιοχή που θα αναπτυχθεί η νέα βάση κρουαζιέρας, ζητεί αλλαγές στο σχέδιο ανέγερσης 5* ξενοδοχείου, παραπέμπει το θέμα οργάνωσης ξενοδοχείου στην Παγόδα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και δεν επιτρέπει την εγκατάσταση μεγάλης πλωτής δεξαμενής στην Ψυττάλεια. Επίσης ζητεί τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Σιλό στο λιμάνι, που υπάρχει από τη δεκαετία του 1970.

Αρχαιολογικός χώρος

Λίγο νωρίτερα προχθές το βράδυ, το ΚΑΣ γνωμοδότησε και ομόφωνα υπέρ της κήρυξης και οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας εντός των τειχών πόλης του Πειραιά, από τα τείχη έως την ακτογραμμή. Για την απόφαση αυτή ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του: «Με γρήγορες κινήσεις και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, παρά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που επιχείρησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΚΑΣ, η Δημοτική Αρχή του Πειραιά κατάφερε να αποτρέψει την αδικαιολόγητη και δρομολογημένη, σύμφωνα με την εισήγηση, κήρυξη του συνόλου της πόλης του Πειραιά σε αρχαιολογική περιοχή».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Το ΚΑΣ προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. Το ΚΑΣ, όμως, το διορίζει η κυβέρνηση και επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις του που υπονομεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας».

Απορρίφθηκε από την Επιτροπή του ΣτΕ αίτηση του ΟΛΠ

Απορρίφθηκε από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) που ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών με την οποία ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή της για την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τον επίμαχο διαγωνισμό επέκτασης του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά.

Από την Επιτροπή Αναστολών σε σχηματισμό ολομέλειας (πρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εισηγητής Διομήδης Κυριλλόπουλος), απερρίφθη ως αλυσιτελής η αίτηση αναστολής, αφού ακόμη και αν γινόταν δεκτή η αίτηση δεν επρόκειτο να οδηγήσει σε ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και, ως εκ τούτου, ο ΟΛΠ δεν αντλούσε ωφέλεια από την αποδοχή της.

Η αίτηση απορρίφθηκε καθώς μέχρι τώρα έχει κριθεί ότι ο ΟΛΠ έχει την ιδιότητα του αναθέτοντος φορέα - ιδιότητα η οποία είναι καθοριστική για την τύχη της σύμβασης της Cosco, για την οποία τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια του ΣτΕ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αναστολών κατάργησε τη δίκη επί της αίτησης του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ζητούσε την αναστολή της ίδιας απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Η δίκη καταργήθηκε μετά την έκδοση της προηγούμενης υπ’’ αριθμ. 72/2019 απόφασης της Επιτροπή Αναστολών, ενώ με άλλη, τρίτη απόφασή του το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της ΟΛΘ Α.Ε. κατά της ίδιας απόφασης της Αρχής, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης της ΟΛΠ Α.Ε., της ΟΛΘ Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΤΕΚΑΠ για το ίδιο θέμα.

Πηγή: naftemporiki.gr