Εκλογές στην Τουρκία: Κρίσιμο τεστ για Ερντογάν

Η ώρα της κάλπης, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Τουρκίας έφτασε, με σχεδόν 60 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται να πράξουν το εκλογικό τους καθήκον.

Εκλογές στην Τουρκία: Κρίσιμο τεστ για Ερντογάν

Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκλογική διαδικασία που, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει τα χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος και της ψήφου εμπιστοσύνης για τον Ερντογάν, ο οποίος, για πρώτη φορά, θα αντιμετωπίσει τη συνεργασία κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για τις εκλογές έχουν στηθεί 194.390 κάλπες, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270.

Εξ αυτών θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων καθώς και 1.359 δήμαρχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πέρα από τους δημάρχους, οι πολίτες θα ψηφίσουν και για τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και τους κοινοτάρχες, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν και 53.099 Σύροι που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα.

Διεθνή δίκτυα, όπως το Bloomberg, προβλέπουν «ντέρμπι» σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

«Καθώς η λίρα περνά από μια κρίση στην επόμενη, ο Ερντογάν εξαπολύει επιθέσεις σε εχθρούς τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, προειδοποιώντας τους τραπεζίτες με “βαρύ κόστος” που θα κληθούν να πληρώσουν για το υφιστάμενο νομισματικό χάος» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Κατά το ίδιος δημοσίευμα, σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν το κλίμα στην τουρκική οικονομία, «κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μια σπάνια κίνηση, συνεργάζονται, ασκώντας κριτική στον Ερντογάν και στο ισλαμιστικών βάσεων κίνημά του».

«Μια σημαντική απώλεια ψήφων θα υπονόμευε την αύρα του ανίκητου Ερντογάν»

Από την πλευρά του, ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intellligence, υποστήριξε ότι «μια σημαντική απώλεια ψήφων θα ανησυχούσε τον Ερντογάν καθώς θα υπονόμευε την αύρα του ανίκητου. Χάνοντας τον έλεγχο μίας, ή περισσότερων πόλεων, θα αποτελούσε ένα ισχυρό χτύπημα στην περηφάνια του Ερντογάν και θα περιέπλεκε τη δυνατότητα του AKP να ικανοποιήσει, σε τοπικό επίπεδο, τη σκληροπυρηνική βάση ψηφοφόρων του» προσέθεσε ο Πίκολι.

Άνοιξαν οι κάλπες στην ανατολική Τουρκία

Στην ανατολική Τουρκία οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί (ίδια ώρα με την Ελλάδα), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα ανοίξουν στις 8:00.

Η διαδικασία, αντίστοιχα, θα σταματήσει στις 16:00 και στις 17:00, το απόγευμα.

Περισσότερες οι γυναίκες ψηφοφόροι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες.

Μόνο στην Κωνσταντινούπολη, στις κάλπες θα προσέλθουν πάνω από 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι (10.560.963 άνθρωποι).

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές είναι 12.

Στους περισσότερους όμως μητροπολιτικούς δήμους και όχι μόνο, τα κόμματα κατεβαίνουν με συμμαχίες.

Πηγή: topontiki