Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής - Τι θα δείξουν τα ρολόγια μας (31/3)

Πότε και γιατί καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας και πότε καταργείται 

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής - Τι θα δείξουν τα ρολόγια μας  (31/3)

Σε ισχύ τίθεται από τα ξημερώματα της Κυριακής η θερινή ώρα. Συγκεκριμένα, στις 3:00 π.μ. της Κυριακής θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μας μια ώρα μπροστά έτσι ώστε οι δείκτες να δείξουν 4:00.

Η αλλαγή ώρας ξεκίνησε στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το 1975. Πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1784, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος σε άρθρο του σε γαλλική εφημερίδα είχε προτείνει οι άνθρωποι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα έτσι ώστε να εξοικονομείται μεγάλο ποσοστό ενέργειας. Τη θεωρεία του Φραγκλίνου επιβεβαίωσαν έρευνες που έγιναν κυρίως στις Η.Π.Α..

Για πρώτη φορά το ρολόι πήγε 60 λεπτά μπροστά το καλοκαίρι, στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία, το 1916. Οι Γερμανοί ήθελαν να εκμεταλλευτούν το φως του ήλιου και να παράγουν πολεμικό εξοπλισμό με λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ακολούθησε η Μεγάλη Βρετανία με εντολή του Ουίνστον Τσώρτσιλ και στη συνέχεια οι Η.Π.Α..

Μεταπολεμικές αποφάσεις

Μετά τον πόλεμο καταργήθηκε η αλλαγή ώρας καθώς παρατηρήθηκε ότι αποδιοργανώνονταν από αυτή διότι έτρωγαν σε άλλες ώρες. Επίσης υπήρχαν περιοχές με περιορισμένο φωτισμό λαμπτήρων κι αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στη μετάβασή τους στον χώρο εργασίας ενώ ακόμα δεν είχε ξημερώσει.

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρούσβελτ καθιέρωσε για όλο τον χρόνο τη θερινή ώρα, που πήρε την ονομασία «ώρα πολέμου» (War Time). Μετά το τέλος του πολέμου, επανήλθε και η χειμερινή ώρα και έκτοτε είναι γνωστή ως «Peace Time», δηλαδή «ώρα ειρήνης».

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας το 1975, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ευρώπη, ύστερα από το νόμο που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η θερινή ώρα εφαρμόζεται από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στη 1 π.μ ώρα Γκρήνουιτς.

Η κατάργηση

Πλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο κατάργησης της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή στην Ευρώπη από το 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση οι κυβερνήσεις που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα την θερινή ώρα θα αλλάξουν τα ρολόγια τους οριστικά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021, ενώ εκείνες που επιθυμούν να κρατήσουν μόνιμα τη χειμερινή ώρα θα αλλάξουν τα ρολόγια τους για τελευταία φορά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.