Ψυχρή εισβολή από αύριο -Τσουχτερό κρύο και χιόνι μέχρι τη θάλασσα (pics+vid)

Ψυχρή εισβολή έρχεται μέσα στα επόμενα 24ωρα και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα φέρει στη χώρα η νέα κακοκαιρία με το όνομα «Ωκεανίς».

Ψυχρή εισβολή από αύριο -Τσουχτερό κρύο και χιόνι μέχρι τη θάλασσα (pics+vid)


Οπως δήλωσε ο Γιάννης Καλλιάνος στο iefimerida.gr, η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από το απόγευμα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα και κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.


«Μακάρι να έρθει γιατί κι εγώ είμαι χιονόφιλος, αν και στεναχωριέμαι για τους άστεγους, για τα αδέσποτα ζώα. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε 24 ώρες ακόμη να δούμε» αναφέρει στο iefimerida.gr.

Οριακό αν θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας

Από τα βόρεια προάστια και νοτιότερα φαίνεται ότι είναι «οριακή η κατάσταση». «Αν θα είναι χιονόνερο ή χιόνι, αν θα το γυρίσει σε χιόνι στο κέντρο της Αθήνας, δεν είναι πολύ εύκολο να το προβλέψει θα το ξέρουμε αύριο το βράδυ. Από αύριο θα εναρμονιστούν όλα τα μοντέλα σε μια συγκεκριμένη πορεία την οποία θα αναλύσουμε».

Σφοδρή κακοκαιρία σε Θεσσαλία και Εύβοια


Ο Γιάννης Καλλιάνος τόνισε στο iefimerida.gr, «βορειότερα από την Αττική, προς Βοιωτία Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Μακεδονία-Θράκη θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Ειδικά στη Θεσσαλία, ανατολική Στερεά αλλά και στην Εύβοια νομίζω θα βιώσουν οι κάτοικοι ιστορικές χιονοπτώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει: «Οσο περνάνε οι ώρες και φτάνοντας προς το Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι θα είναι μία δύσκολη κατάσταση με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας 10 με 12 βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με έντονες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια και θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν τα 9 με 10 αλλά και 11 μποφόρ».

«Είναι ξεκάθαρο ότι από το Σάββατο το απόγευμα και στη συνέχεια οι νοτιότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, δηλαδή από τη Θεσσαλία και νοτιότερα ο καιρός θα καταστεί καθαρά χειμωνιάτικος. Στην Αττική την Κυριακή για παράδειγμα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 5 βαθμούς στο κέντρο της πόλης, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια πτώση έως και 12 βαθμών μέσα σε διάστημα λιγότερο των 48 ωρών. Στα βόρεια προάστια η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 1 με 2 βαθμούς πάνω από το μηδέν, και εκεί θα έχουμε μία πτώση κατά 12 με 13 μονάδες. Αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί και τη Δευτέρα με κάποιες μικρές αποκλίσεις. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη με τον υδράργυρο να φτάνει τους 3 με 4 βαθμούς και βεβαίως στις πιο ορεινές και ημιορεινές περιοχές να είναι κολλημένες στους 0 βαθμούς Κελσίου».

Σύμφωνα με το meteo, η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μέχρι την Κυριακή.

Το τσουχτερό κρύο θα οφείλεται στις αέριες μάζες πολικής προέλευσης από τα βορειοδυτικά. Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, όσο και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονες βροχοπτώσεις συμπεριλαμβάνεται εκ νέου η Κρήτη.

Παράλληλα, το διήμερο Σάββατο-Κυριακή, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως 9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Στο βίντεο φαίνονται οι προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την «Ωκεανίδα» από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας.


Τα προγνωστικά στοιχεία είναι ακόμη αρκετά ευμετάβλητα. Λεπτομέρειες σχετικά με τις περιοχές που θα δεχτούν τις σημαντικότερες χιονοπτώσεις, καθώς και τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανά περιοχή (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Για τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού «διαφωνούν» τα προγνωστικά, όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

«Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων για τη θέση των βαρομετρικών συστημάτων. Ωστόσο προβλέπεται πτώση θερμοκρασίας περί τους 12 βαθμούς και βοριάδες 8 με 9 τοπικά 10 μποφόρ το Σαββατοκύριακο» έγραψε ο μετεωρολόγος στο Twitter.

Η «διαφωνία» έγκειται στο ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προέβλεψε το πρωί της Πέμπτης σφοδρό χιονιά, διάρκειας τεσσάρων ημερών, που θα ξεκινήσει το Σάββατο σε όλη την Αττική, ενώ η ΕΜΥ, δημοσίευσε χάρτες που δείχνουν ψυχρό τριήμερο που ξεκινά από τη Βόρεια Ελλάδα και «κατηφορίζει» προς την υπόλοιπη χώρα.

Πηγή: iefimerida