Ο Κούδας ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό

Ο Γιώργος Κούδας μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Άλλη διάσταση» και ανέλυσε τη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία ενάντια στο φασισμό και τον Εθνικισμό «Παρατηρητήριο Ενάντια στη Φασιστική Βία και τον Ρατσισμό».

Ο Κούδας ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ τόνισε ότι ο πατέρας του τον γαλούχησε με ιδανικά που δεν πρεσβεύουν τον εθνικισμό και το φασισμό. Ποιους χαρακτήρισε «κτήνη» και γιατί η βία και ο ρατσισμός δεν χωράνε στον αθλητισμό.

«Είχα δύο εξαιρετικούς γονείς, ιδιαίτερα ο πατέρας μου με γαλούχησε με πράγματα και ιδανικά για τη ζωή. Ο πατέρας μου είχε βιώσει το φασισμό, γλίτωσε στο παρά πέντε, όταν έμπαιναν τα στρατεύματα στη Γερμανία, από στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όταν του έλεγα, “μπαμπά αυτοί δεν είναι άνθρωποι;”, “όχι”, μου έλεγε, “αγόρι μου, δεν είναι άνθρωποι, ο Θεός δεν τους έπλασε ανθρώπους, τους έπλασε κτήνη», είπε αρχικά ο κ. Κούδας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορούν να απαλειφθούν τα φαινόμενα του φασισμού μέσα στο χώρο του αθλητισμού, ο Γιώργος Κούδας τόνισε: «δεν χωράει ούτε ο ρατσισμός, ούτε η βία, ούτε όλα αυτά που γίνονται σήμερα στο ποδόσφαιρο, εγώ με αυτές τις αρχές γαλουχήθηκα. Αν βγάλεις ένα γράμμα, ο αθλητισμός γίνεται αθλητισμός. Αν υπάρχει αγάπη για τον πλησίον σου, μπορείς να τον φέρεις κοντά σου και να του πεις ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία σήμερα και ότι πρέπει να βλέπουμε το μέλλον με αγάπη, αν δεν συμπορευτούμε, αν δεν κατανοήσουμε αυτά που μας κάνουν κακό και σαν λαό και σαν ανθρώπους, δεν έχουμε μέλλον».