Κυβέρνηση: Συγκρατημένη αισιοδοξία για άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών

Πιέσεις Γιούνκερ και Τουσκ προς Ερντογάν να λυθεί το θέμα μέχρι το Πάσχα

Κυβέρνηση: Συγκρατημένη αισιοδοξία για άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μέχρι το Πάσχα, το χρονοδιάγραμμα που έθεσε δηλαδή ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στις δηλώσεις του, εκφράζει η κυβέρνηση μετά το τέλος της Συνόδου Ε.Ε- Τουρκίας στη Βάρνα.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η έντονη πίεση που άσκησαν χθες στον Ερντογάν Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση και απλώς «άφησε ανοικτό παράθυρο». Άλλωστε, όπως σημειώνουν, ήταν η τακτική Ερντογάν χθες να μην υποχωρήσει σε τίποτε κατά τη διάρκεια της συνόδου και παραπέμπουν στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του αμέσως επόμενου διαστήματος για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στη Βάρνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζητούσαν επί είκοσι λεπτά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τον Ρ.Τ. Ερντογάν. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι αν ο Ερντογάν θελήσει να κάνει μία κίνηση καλής θέλησης άμεσα έναντι της Ε.Ε ώστε να υπάρξει και θετική απάντηση σε κάποια από τα τουρκικά αιτήματα (βίζα κ.λπ), αυτή θα είναι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς κινήσεις στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν (προσφυγικό, Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ κ.λπ.) δεν αναμένονται άμεσα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη χθεσινή Σύνοδο Ε.Ε- Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας «η Ε.Ε έστειλε για πρώτη φορά σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η Ε.Ε στο υψηλότερο επίπεδο έθεσε τόσο το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όσο και την τουρκική προκλητικότητα εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας στον Ρ.Τ. Ερντογάν. Η τακτική του Τούρκου προέδρου να θέτει όλη την ατζέντα των θεμάτων των ευρωτουρκικών σχέσεων από τη βίζα έως το προσφυγικό και να ζητά ισότιμη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων, χωρίς ο ίδιος να αναλαμβάνει δεσμεύσεις δημοσίως, ήταν αναμενόμενη από την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν επίσης κρίσιμο το ότι Τουσκ και Γιούνκερ έκαναν λόγο για ανησυχία της Ε.Ε σε σχέση με τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο αλλά και την Αφρίν, ενώ απέφευγαν το σχολιασμό των όσων άκουσαν στις δηλώσεις που έκαναν Τουσκ, Γιούνκερ και Ερντογάν, παραπέμποντας στο άμεσο μέλλον για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη Σύνοδο της Βάρνας και το εάν θα επηρεάσει τα σχέδια και την συμπεριφορά της Άγκυρας.

Πηγή: Naftemporiki.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110