Ποιοι γνωστοί επιχειρηματίες χάνουν περιουσίες το 2019

Το πρώτο δίµηνο της φετινής χρονιάς θα πραγµατοποιηθούν από τις τράπεζες εκποιήσεις ακινήτων που ανήκουν σε άλλοτε κολοσσούς

Ποιοι γνωστοί επιχειρηματίες χάνουν περιουσίες το 2019

Ακόµη περισσότερο σφίγγουν τον κλοιό, κατά τη φετινή χρονιά, οι τράπεζες σε επιχειρηµατίες µε κόκκινα δάνεια, δεδοµένου ότι µέχρι τα τέλη του 2019 θα πρέπει να επιτευχθεί ο «πήχης» του 2021 για µείωση των µη εξυπηρετούµενων εκθέσεων (NPE) σε ποσοστό χαµηλότερο του 20%, σύµφωνα µε τους στόχους που έχουν τεθεί. Ως εκ τούτου, φέτος θα ενταθούν οι εκποιήσεις ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν πτωχεύσει είτε αναζητούν σανίδα σωτηρίας. Είναι ενδεικτικό ότι µόνο κατά το πρώτο τρίµηνο του 2019 βγαίνουν στο σφυρί δεκάδες ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία άλλοτε κραταιών επιχειρηµατιών και βιοµηχάνων, οι οποίοι, βέβαια, έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την αναστολή των πλειστηριασµών. Η «Η» παρουσιάζει τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Σερί εκποιήσεων για την Αφοί Κωνσταντακάτου

Μπαράζ πλειστηριασµών ακινήτων της πτωχευµένης εταιρείας ηλεκτρολογικού υλικού Αφοί Κωνσταντακάτου έχει προγραµµατίσει η Alpha Bank µέσα στο πρώτο δίµηνο του 2019. Ειδικότερα, στις 24 Ιανουαρίου θα βγει στο σφυρί ισόγειο κατάστηµα 115 τ.µ. και υπόγεια αποθήκη 74 τ.µ. στην Καβάλα, µε τιµή πρώτης προσφοράς 115.000 ευρώ και 14.000 ευρώ, αντίστοιχα. Στις 30 Ιανουαρίου η Alpha θα αναζητήσει αγοραστή για ένα επαγγελµατικό κτίριο µε εµβαδόν 3.400 τ.µ., το οποίο, παρότι βρίσκεται σε προνοµιακή τοποθεσία, στον Βοτανικό, χρήζει ανακαίνισης, σύµφωνα µε όσους µεσίτες. Το ακίνητο φέρει προσηµειώσεις άνω των 3,6 εκατ. ευρώ και θα εκπλειστηριαστεί µε τιµή εκκίνησης 1,3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια µέρα, στο σφυρί, προς 2,2 εκατ. ευρώ, θα βγει η αποθήκη και το κέντρο διανοµής της εταιρείας στον Αυλώνα, που κατασκευάστηκαν το 2005. Πρόκειται για ένα κτίριο επιφάνειας περίπου 11.000 τ.µ., το οποίο θεωρείται προνοµιακό λόγω της πρόσοψής του στην ΕΟ Αθηνών-Λαµίας, της προβολής και της πρόσβασής του, µέσω παραδρόµου, στην εθνική οδό. Την προτελευταία ηµέρα του Ιανουαρίου θα εκποιηθεί έναντι 2,5 εκατ. ευρώ και το τριώροφο κτίριο γραφείων της εταιρείας στην οδό Αρκαδίας 2 στη Νέα Κηφισιά, που έχει συνολική επιφάνεια 4.700 τ.µ. και φέρει συνολικές υποθήκες άνω των 10 εκατ. ευρώ. Για ακόµη πέντε ακίνητα θα αναζητήσει πλειοδότη η Alpha Bank σε πλειστηριασµούς που θα πραγµατοποιήσει τέλη Ιανουαρίου και στις 6 Φεβρουαρίου. Η Αφοί Κωνσταντακάτου πτώχευσε το 2017, έχοντας ιδρυθεί από τον Μαρίνο Κωνσταντακάτο σε συνεργασία µε τους αδελφούς του Βασίλη και Λευτέρη το 1919.

Η τεχνική εταιρεία του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα

Στις 16 Ιανουαρίου έχει προγραµµατιστεί να βγει σε πλειστηριασµό, µε επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, το διαµέρισµα πρώτου ορόφου, 127,5 τ.µ., µαζί µε αποθήκη και χώρο στάθµευσης, που βρίσκονται σε πολυκατοικία στην οδό Κυβέλης 20 στην Κηφισιά. Οι ιδιοκτησίες ανήκουν στην τεχνική εταιρεία Terra Stabile του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα και θα βγουν στο σφυρί µε τιµή εκκίνησης τα 115.000 ευρώ. Η εκποίηση είναι απόρροια των προβληµάτων που φέρεται να αντιµετωπίζει η ναυτιλιακή εταιρεία New Lead Holdings του επιχειρηµατία, µε τον ίδιο να έχει ανοιχτά µέτωπα και σε δικαστικό επίπεδο. Φέρεται δηλαδή, σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά, να έχει εµπλακεί σε υπόθεση δωροδοκίας -γνωστή µε την ονοµασία «Focus»- µε 1 εκατ. ευρώ του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Πριν από λίγους µήνες, οι τράπεζες οδήγησαν σε πλειστηριασµό και τα γραφεία του εφοπλιστή στον Πειραιά. ∆εν είναι η πρώτη φορά που περιουσιακά στοιχεία της Terra Stabile εκπλειστηριάζονται, καθώς πριν από λίγους µήνες οι τράπεζες οδήγησαν σε πλειστηριασµό δύο γραφεία του εφοπλιστή στον Πειραιά. Κατά πληροφορίες, για το γραφείο εµβαδού 450 τ.µ., που βγήκε στο σφυρί προς 402.000 ευρώ, ο πλειοδότης προσέφερε ποσό της τάξης των 530.000 ευρώ. Για τον δεύτερο γραφειακό χώρο, επιφάνειας 544 τ.µ., ο ίδιος αγοραστής προσέφερε 1,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσια τιµή σε σχέση µε την τιµή εκκίνησης των 527.000 ευρώ.

∆ύο βιοµηχανικά κτίρια της Καρυπίδης

Με βασικό µέτοχο τον Θεόδωρο Καρυπίδη, η Αφοί Καρυπίδη υπήρξε µία από τις ισχυρότερες αλυσίδες σούπερ µάρκετ της Βόρειας Ελλάδα, διαθέτοντας, στην περίοδο της ακµής της, 139 καταστήµατα σε Ηπειρο, Μακεδονία και Θεσσαλία, ενώ τον Μάρτιο του 2014 είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Αρβανιτίδης. Η οικονοµική κρίση, όµως, συρρίκνωσε τα µεγέθη της εταιρείας, η οποία δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει έγκαιρα τις υποχρεώσεις της, προχωρώντας στη διακοπή λειτουργίας των καταστηµάτων της. Ως εκ τούτου, στις 16 Ιανουαρίου η Alpha Βank έχει προγραµµατίσει να εκποιήσει, µε τιµή πρώτης προσφοράς τα 900.000 ευρώ, δύο βιοµηχανικά κτίρια της Αφοί Καρυπίδη -ανήκαν στην Αρβανιτίδηςπου βρίσκονται σε έκταση παράλληλα µε τον άξονα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών. Τα εν λόγω κτίρια χρησιµοποιούνταν για τη στέγαση γραφειακών και αποθηκευτικών χώρων της γνωστής αλυσίδας σούπερ µάρκετ.

Tο ακίνητο του Φλώρου της Energa

Ακόµη ένα ακίνητο που συνδέεται µε γνωστό όνοµα του εγχώριου επιχειρείν βγαίνει σε πλειστηριασµό το πρώτο δίµηνο της χρονιάς. Ο λόγος για διώροφη κατοικία που ανήκει στον Αριστείδη Φλώρο, έναν από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Energa - Hellas Power, που αφορά τη µη απόδοση στο ∆ηµόσιο των χρηµάτων από τα δηµοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ των λογαριασµών ηλεκτρικού ρεύµατος. Τι βγαίνει στο σφυρί; Ενα ανακαινισµένο διώροφο σπίτι, που κατασκευάστηκε το 1910, έχει περιέλθει στον κ. Φλώρο κατά 2/3 εξ αδιαιρέτου από γονική παροχή και είναι εκµισθωµένο, έως τον Απρίλιο του 2029, στην εταιρεία Αριστείδης Φλώρος & ΣΙΑ ΕΕ έναντι (συµβολικού) ετήσιου µισθώµατος ύψους 500 ευρώ. Το ακίνητο εκπλειστηριάζεται στις 20 Φεβρουαρίου, µε επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, µε τιµή εκκίνησης 156.000 ευρώ. Εχει κατασχεθεί για ποσό 110.000 ευρώ, που είναι τµήµα συνολικού χρέους προς την τράπεζα ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο της Πετζετάκις

Ο όµιλος παραγωγής συστηµάτων σκληρών και εύκαµπτων σωλήνων Πετζετάκις τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης στα τέλη του 2015. Παρότι, όµως, από τότε έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια, οι πλειστηριασµοί περιουσιακών στοιχείων της βιοµηχανίας πλαστικών του Αριστόβουλου Πετζετάκη εκτιµάται ότι θα συνεχιστούν επί µακρόν. Ενας από αυτούς, που συνοδεύεται µε τιµή εκκίνησης-µαµούθ ύψους 12 εκατ. ευρώ, αφορά το εργοστάσιο της Πετζετάκις, συνολικής επιφάνειας 47.700 τ.µ., στη θέση Χασάνι-∆ερβίση της Θήβας. Το εργοστάσιο, που εκπλειστηριάζεται µε επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα, ιδρύθηκε το 1971 και αποτέλεσε τη βασική παραγωγική µονάδα της βιοµηχανίας πλαστικών. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η τιµή εκκίνησης είναι χαµηλότερη κατά 3 εκατ. ευρώ συγκριτικά µε εκείνη κατά την οποία είχε οδηγηθεί σε πλειστηριασµό τον Ιούλιο του 2017. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παράγοντες της αγοράς εκτιµούν ότι αυτήν τη φορά δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη µονάδα της Πετζετάκις.

To εµπορικό σήµα «Carouzos Οutlet»

Περισσότερα από 4,5 χρόνια µετά, από τον Μάιο του 2014, οπότε κατέβασε ρολά το τελευταίο κατάστηµα της Carouzos στο Κολωνάκι, σε πλειστηριασµό βγαίνει ένα από τα σήµατα του άλλοτε κραταιού οµίλου ένδυσης και υπόδησης. Στις 23 Ιανουαρίου, µε επισπεύδουσα την Alpha Βank, βγαίνει στο σφυρί το εµπορικό σήµα «Carouzos Οutlet», µε τιµή πρώτης προσφοράς τα 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι οφειλής 1,4 εκατ. ευρώ των αδελφών Μανώλη και Βασίλη Καρούζου, υιών του ιδρυτή της ιστορικής εταιρείας Αντώνη Καρούζου. Η Carouzos ιδρύθηκε το 1972 και διέγραψε έως το 2008 ανοδική πορεία, φέρνοντας στην ελληνική αγορά δηµοφιλή brands. Ωστόσο, το 2012 η εταιρεία, που βρέθηκε αντιµέτωπη µε αυξανόµενες ζηµιές, οδηγήθηκε στην υπαγωγή στο άρθρο 99, αλλά δεν απέφυγε το λουκέτο στο σύνολο των καταστηµάτων της, που ξεπερνούσαν τα 24. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η εµπορική στοά City Link αποτελεί ιδέα του Αντώνη Καρούζου, ο οποίος στα τέλη του 1990 σε κοινοπραξία µε την Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην αξιοποίηση του Μεγάρου Μετοχικού Ταµείου Στρατού, δηµιουργώντας πολυκατάστηµα 20.000 τ.µ., όπου σήµερα βρίσκεται το «Attica».

Η µπουτίκ του Γαβαλά στη Βουκουρεστίου

Κατά την εκποίηση στα τέλη του περασµένου Νοεµβρίου δεν υπήρξαν ενδιαφερόµενοι αγοραστές για το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Βουκουρεστίου 33, που φιλοξενούσε την µπουτίκ της εταιρείας Lak του Λάκη Γαβαλά. Μέλλει να φανεί, λοιπόν, εάν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον στον πλειστηριασµό που προγραµµατίζει η Alpha Bank στις 23 Ιανουαρίου για το ακίνητο, που αποτελείται από παλαιά τριώροφη οικία µε ισόγειο 132 τ.µ., πρώτο και δεύτερο όροφο επιφάνειας 168 τ.µ. ο καθένας. Μαζί µε την κατοικία βγαίνει στο σφυρί τετραώροφο κτίριο, µε πρώτο και δεύτερο όροφο 184 τ.µ. και τρίτο όροφο περίπου 100 τ.µ. Σηµειώνεται ότι ο γνωστός σχεδιαστής µόδας είχε ιδρύσει την εταιρεία Lak, η οποία το 2011 αιτήθηκε ένταξης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού ∆ικαίου, υπό το βάρος της οικονοµικής κρίσης, σε συνδυασµό µε την κακή οικονοµική διαχείριση της εταιρείας. Ο ίδιος τον Ιανουάριο του 2012 κρίθηκε προφυλακιστέος για το αδίκηµα της µη απόδοσης ΦΠΑ ύψους 145.000 ευρώ σε βαθµό κακουργήµατος και αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2013, οπότε και προσπάθησε να κάνει ένα νέο ξεκίνηµα.

Το διατηρητέο των Γλου στην Καστέλλα

Με άλλοτε κραταιά επιχειρηµατική οικογένεια συνδέεται ακόµη ένα ακίνητο που προγραµµατίζεται να εκπλειστηριαστεί στις 21 Φεβρουαρίου, µε επισπεύδοντα τον εναλλακτικό προµηθευτή ενέργειας NRG Trading Housing. Συγκεκριµένα, σε ηλεκτρονικό πλειστηριασµό οδηγείται το 1/2 εξ αδιαιρέτου τετραώροφης, χαρακτηρισµένης ως διατηρητέας, κατοικίας στην Καστέλλα Πειραιά που ανήκει στη Μελίνα Γλου, σύζυγο του Αντώνη Γλου, που υπήρξε µαζί µε τον αδελφό του Γιώργο συνιδρυτής του οµίλου ανδρικής ένδυσης και υπόδησης Glou. Το οίκηµα, που αποτελείται από ισόγειο 80 τ.µ., πρώτο, δεύτερο και τρίτο όροφο επιφάνειας 120 τ.µ. έκαστος, θα εκπλειστηριαστεί µε αρχική τιµή τα 460.000 ευρώ, ενώ φέρει υποθήκες υπέρ του ∆ηµοσίου, τραπεζών και του ∆ήµου Αθηναίων της τάξης των 20,7 εκατ. ευρώ. H εταιρεία των αδελφών Αντώνη και Γιώργου Γλου συγκαταλεγόταν από το 2012 στους µεγαλοοφειλέτες του ∆ηµοσίου, εµφανίζοντας συνολικά χρέη της τάξης των 6,6 εκατ. ευρώ µόνο προς το ∆ηµόσιο. Τον ∆εκέµβριο του ίδιου έτους ο Αντώνης Γλου είχε συλληφθεί για οφειλές ύψους 765.000 ευρώ προς το ∆ηµόσιο.

Πηγή: ethnos.gr