Αποχωρεί ο «Τηλέμαχος» - Πού παραμένουν τα προβλήματα από χιόνια-παγετό

Τι συμβαίνει στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα μετά την επέλαση του «Τηλέμαχου». 

Αποχωρεί ο «Τηλέμαχος» - Πού παραμένουν τα προβλήματα από χιόνια-παγετό
Photo Credits: Eurokinissi

Ο πολύ ισχυρός παγετός το πρωί στα ηπειρωτικά της χώρας, όπου ο υδράργυρος έπεσε κατακόρυφα, είναι σήμερα το κύριο χαρακτηριστικό του «Τηλέμαχου», του νέου κύματος κακοκαιρίας, που σταδιακά υποχωρεί προσωρινά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εθικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr, οι σταθμοί του κατέγραψαν -20,9 βαθμούς Κελσίου στο Νευροκόπι Δράμας, -20,4 στον Νέο Καύκασο Φλώρινας, -19,9 στα Γρεβενά, -19,5 στη Βωβούσα Ιωαννίνων, -19,3 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας, -18,8 στη Φλώρινα, -18,5 στην Πτολεμαΐδα, -17,5 στο Περτούλι Τρικάλων, -16,1 στο Καρπενήσι (Βουτύρω) και -13,4 βαθμούς στην Κοζάνη.

Αποκλεισμένα παραμένουν τρία χωριά στην Εύβοια (Μακρυχώρι, Βρύση, Κρεμαστός), διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω χιονιού-παγετού σημειώνονται σε 18 Νομούς της χώρας, ενώ μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κινούνται τα οχήματα σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου σε 32 Νομούς.

Στην Αττική, αποκαθίστανται σταδιακά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί. Ωστόσο, και νωρίς το μεσημέρι η διακοπή στην κυκλοφορία των οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία παραμένει σε ισχύ:

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος από το ύψος του καταστήματος «Ζυγός», στο ρεύμα προς το καζίνο (από ώρα 00:05). Και η χρήση του τελεφερίκ δεν είναι εφικτή προς το παρόν.
  • Περιφερειακή Οδός Πεντέλης-Ν. Μάκρης, από το ύψος του Άγιου Πέτρου έως το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης «414», και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Επί της Λ. Χασιάς, από το ύψος του καταστήματος «Αβράμης», στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια (από ώρα 00:10).
  • Στην περιοχή Καλοπούλα, στο ρεύμα προς Υμηττό (από ώρα 00:50).
  • Λόγω παγετού, στο Γαλάτσι, εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων γίνεται στη Λ. Αττικού Άλσους από την οδό Έβρου, καθώς και στην οδό Καρπενησιώτη από την οδό Βριλησσού.

Στο μεταξύ, εν μέσω της κακοκαιρίας, έξι άτομα μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε νοσοκομεία, σε δύο περιπτώσεις πυροσβέστες μετέφεραν φάρμακα και συσκευή οξυγόνου σε ασθενείς, ενώ απεγκλώβισαν και μετέφεραν συνολικά 28 άτομα σε ασφαλή σημεία.

Σταδιακά αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ ρεύμα έχει κανονικά πλέον και η Σκόπελος.

Την ίδια ώρα, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος επαναλειτουργεί πλήρως, ωστόσο προβλήματα παρατηρήθηκαν στον προαστιακό, στα δρομολόγια αστικών λεωφορείων στο Λεκανοπέδιο, αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

Κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων, όπως και τα δικαστήρια στην Αθήνα.

Πλέον, σύμφωνα με την ΕΜΥ, νέος γύρος κακοκαιρίας αναμένεται από αύριο, Τετάρτη, οπότε χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά κανόνα πάνω από τις ορεινές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, με τα υψόμετρα να ανεβαίνουν βαθμιαία μέσα στην Πέμπτη.

Πηγή: naftemporiki.gr