Ισραήλ: Νέα μαζική επίθεση με πυραύλους από το Ιράν

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν μαζικά σε ολόκληρο το βόρειο Ισραήλ.

Ισραήλ: Νέα μαζική επίθεση με πυραύλους από το Ιράν

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν το βράδυ της Δευτέρας μαζικά σε ολόκληρο το βόρειο Ισραήλ, ιδίως στο Τελ Αβίβ και στην Μπεερσέβα, μετά από νέο σφοδρό μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από ισραηλινές στρατιωτικές και πολιτικές πηγές.

Το ένατο κύμα επιθέσεων της Τεχεράνης έρχεται λίγο μετά την επίσημη επιβεβαίωση του ισραηλινού στρατού ότι πύραυλοι είχαν ήδη εκτοξευθεί από ιρανικό έδαφος νωρίτερα προς την ισραηλινή επικράτεια — μια εξέλιξη που κλιμακώνει επικίνδυνα τη σύγκρουση και θέτει ολόκληρη την περιοχή σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σιδερένιος Θόλος του Ισραήλ φαίνεται να λειτούργησε αποτρέποντας τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν.

Χτυπήματα «χωρίς διακοπή ως τα ξημερώματα»

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ότι θα εξαπολύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ «χωρίς διακοπή ως τα ξημερώματα».

«Η ένατη ομοβροντία των συνδυαστικών επιθέσεων με drones και πυραύλους άρχισε και θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή ως τα ξημερώματα», δήλωσε εκπρόσωπος του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων αυτού, ο Αλί Μοχαμάντ Ναϊνί, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για πιθανή ευρείας κλίμακας απάντηση.

Οι στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, ενώ σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει εκτάκτως στην Ουάσιγκτον από τη Σύνοδο G7, ενώ το Πεντάγωνο έχει θέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Νέα παρέμβαση Τραμπ

«Οι πάντες πρέπει να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την Τεχεράνη αμέσως», προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social. «Το Ιράν έπρεπε να είχε υπογράψει τη ‘συμφωνία’ που τους είπα να υπογράψουν. Τι κρίμα, τι χαράμισμα ανθρωπίνων ζωών», ανέφερε ακόμα ο 79χρονος Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος.

Η εκπρόσωπός του Κάρολαϊν Λέβιτ ανακοίνωσε κατόπιν ότι «εξαιτίας αυτού που γίνεται στη Μέση Ανατολή» ο αμερικανός πρόεδρος επιστρέφει εσπευσμένα από τη σύνοδο της G7 στον Καναδά στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, ενώ ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Πιτ Χέγκσεθ γνωστοποίησε παράλληλα πως διέταξε να αναπτυχθούν «επιπλέον δυνατότητες» των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς έχουν ήδη παρατηρηθεί κινήσεις αεροπλανοφόρου με την ομάδα κρούσης του και δεκάδων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού προς την εμπόλεμη ζώνη.

Χθες το πρωί, ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν ισραηλινές μεγαλουπόλεις, σε αντίποινα για τη σειρά βομβαρδισμών του Ισραήλ στο Ιράν. Σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα ιρανικά πλήγματα αντιποίνων στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 24 ανθρώπων από την Παρασκευή.

Στην ιρανική πλευρά, τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων και πυρηνικών μονάδων, έχον στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 224 ανθρώπων και έχουν τραυματίσει άλλους χίλιους και πλέον από την Παρασκευή, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στην Τεχεράνη, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Κυριακή.

Τρεις εργαζόμενοι της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκαν χθες στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού ενώ έκαναν τη δουλειά τους, ανέφερε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας. Νωρίτερα, οι εκπομπές της ιρανικής δημόσιας τηλεόρασης διακόπηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα, εξαιτίας ισραηλινής επίθεσης εναντίον του κτιρίου της.

Η επίθεση εξαπολύθηκε καθώς παρουσιάστρια επέκρινε έντονα το Ισραήλ σε απευθείας μετάδοση. Έφυγε βιαστικά από το πλατό μέσα σε σύννεφο σκόνης ενώ συντρίμμια έπεφταν γύρω της.

Η Τεχεράνη καταδίκασε την «απεχθή ενέργεια», το «έγκλημα πολέμου» αυτό και διεμήνυσε στους εργαζόμενους σε δυο τηλεοπτικά δίκτυα στο Ισραήλ να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις εγκαταστάσεις τους, υπονοώντας πως θα στοχοποιηθούν.

Η μεγαλύτερη αγορά της Τεχεράνης παρέμεινε κλειστή χθες Δευτέρα. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν οι περισσότεροι άδειοι, τα καταστήματα κλειστά με την εξαίρεση κάποιων παντοπωλείων, ενώ πολλοί αυτοκινητιστές είχαν σχηματίσει ουρές σε πρατήρια καυσίμων.

Πηγή: ertnews.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110