Οι "πράσινες" και οι "κόκκινες" σχολές: Ποιοι θα δίνουν Πανελλήνιες και ποιοι όχι

O υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. 

Οι "πράσινες" και οι "κόκκινες" σχολές: Ποιοι θα δίνουν Πανελλήνιες και ποιοι όχι

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα «τρέξουν» τη σχολική χρονιά 2019- 2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020, σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο νέο σύστημα, που θα ισχύει για την ένταξη στα Πανεπιστήμια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ειδικότερα θα υπάρχουν σχολές, που ανάλογα με τη ζήτηση, θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» στο μηχανογραφικό.

Στις σχολές με «κόκκινο», η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, καθώς στα συγκεκριμένα τμήματα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους. Στις υπόλοιπες σχολές ανάβει πράσινο φως για την ένταξη των υποψηφίων ανάλογα με τον βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου.

Προσοχή χρειάζεται καθώς οι σχολές της κάθε κατηγορίας μπορούν να αλλάζουν. Ειδικότερα μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος. Αυτό θα κρίνεται βέβαια από τη ζήτηση των υποψηφίων.

Όσον αφορά στον επερχόμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών -σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός- «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία. Ειδικότερα η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38.000 άτομα.

Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000. Στόχος είναι, με βάση το σύστημα μοριοδότησης, να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξής τους. Βέβαια ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται (για παράδειγμα ένας υποψήφιος μπορεί στην πορεία να αποκτήσει μεταπτυχιακό και να πάρει επιπλέον μόρια).

Ο υπουργός Παιδείας δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις και για τον διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας. Επεσήμανε ότι συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή που έχει ορίσει η Ιερά Σύνοδος και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση.

Πηγή: topontiki.gr