Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά της Μέι

Την αναμενόμενη πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας της Τερέζα Μέι κατέθεσαν σήμερα το πρωί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς το σχέδιό της για το Brexit έχει βυθίσει τη χώρα σε χάος.

Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά της Μέι

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής, της λεγόμενης 1922, ο Γκράχαμ Μπρέιντι, συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 48 επιστολές και οι βουλευτές θα ψηφίσουν επ’ αυτού απόψε (στο διάστημα 8.00 - 10.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αμέσως μετά.

Η Μέι, η οποία εξελέγη πρωθυπουργός λίγο αφότου οι πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά κυρίως από στελέχη των Τόρις, για το κείμενο της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, στο οποίο κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι ακόμη γνωστό, πόσο γρήγορη θα είναι η αποψινή διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, για να κερδίσει η Μέι χρειάζεται πλειοψηφία. Εάν κερδίσει, δεν μπορεί να κατατεθεί άλλη πρόταση μομφής κατά της Μέι για ένα τουλάχιστον έτος.

Εάν ωστόσο χάσει, θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την εκλογή νέου ηγέτη, στην οποία η Μέι δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Εφόσον η Μέι χάσει, υποστηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκάουκ, η Βρετανία ενδεχομένως να ζητήσει επίσης μία παράταση στη έξοδό της από την Ε.Ε.

«Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση οποιασδήποτε διάταξης με την Ε.Ε., εκτιμώ ότι θα είναι αναπόφευκτο να υπάρξει μία καθυστέρηση στο άρθρο 50, εάν η Μέι χάσει απόψε», δήλωσε ο Γκάουκ στο ραδιόφωνο το BBC. «Δεν νομίζω ότι θα φύγουμε από την Ένωση στις 29 Μαρτίου».

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο η Μέι να κερδίσει μεν, πλην όμως όχι με μεγάλη πλειοψηφία. Σε αυτήν την περίπτωση, έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Δεδομένου ότι τι Συντηρητικό Κόμμα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όποιος και αν εκλεγεί στη θέση της Μέι, αναλαμβάνει αυτομάτως χρέη πρωθυπουργού της χώρας.

Σε μία άμεση αντίδραση, αρκετοί βουλευτές και υπουργοί του Συντηρητικού δήλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη στήριξή τους στην πρωθυπουργό τους.

Πηγή: naftemporiki.gr