Σύγκρουση στρατιωτικών αεροσκαφών ΗΠΑ ανοικτά της Ιαπωνίας: Νεκροί κηρύχθηκαν οι 5 αγνοούμενοι

Νεκροί κηρύχθηκαν οι πέντε Αμερικανοί πεζοναύτες που αγνοούνταν ύστερα από τη σύγκρουση την περασμένη εβδομάδα δύο αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον αέρα στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, με τον απολογισμό του δυστυχήματος να ανέρχεται πλέον στους έξι νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός.

Σύγκρουση στρατιωτικών αεροσκαφών ΗΠΑ ανοικτά της Ιαπωνίας: Νεκροί κηρύχθηκαν οι 5 αγνοούμενοι

Το σώμα των Πεζοναυτών αποφάσισε να τερματίσει την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ύστερα από πολλές ημέρες άκαρπων προσπαθειών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Από τα επτά μέλη των δύο πληρωμάτων, μόνο ένας πεζοναύτης περισυνελέγη ζωντανός.

«Καταβλήθηκαν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να βρεθεί το πλήρωμα», δήλωσε ο ταξίαρχος Έρικ Σμιθ, του 3ου εκστρατευτικού σώματος των Πεζοναυτών, χαιρετίζοντας την «εξαιρετική» κινητοποίηση «των αμερικανικών, των ιαπωνικών και των αυστραλιανών δυνάμεων».

Το δυστύχημα έγινε την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, περί τις 02.00 τοπική ώρα (περί τις 19:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) κατά τη διάρκεια «προγραμματισμένης, τακτικής εκπαιδευτικής άσκησης», περίπου 100 χιλιόμετρα ανοικτά του ακρωτηρίου Μουρότο, στη νήσο Σικόκου.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν τα αεροσκάφη που μετέφεραν τους Πεζοναύτες - ένα μαχητικό F/A 18 Hornet με δύο επιβαίνοντες και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού με καύσιμα εν πτήσει KC-130 Hercules με 5μελές πλήρωμα - δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

«Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια επιχείρησης ανεφοδιασμού με καύσιμα εν πτήσει», ανέφερε η ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ