Νέα έρευνα: Τάξη νεόπτωχων με βάση τη μόρφωση και όχι τον υλικό πλούτο

Διαπλανητική έρευνα μεγάλων πανεπιστημίων αποδεικνύει ότι  το πορτοφόλι μας την επόμενη μέρα θα το γεμίζει η παιδεία και όχι ο πλούτος

Νέα έρευνα: Τάξη νεόπτωχων με βάση τη μόρφωση και όχι τον υλικό πλούτο

Μεγάλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο εκπονούν μελέτη που αποδεικνύει ότι την επόμενη μέρα ο κοινωνικός χάρτης του κόσμου αλλάζει σύμφωνα με την μόρφωση και όχι με τον υλικό πλούτο.

Καθώς η βάρβαρη παγκοσμιοποίηση εντείνεται με απρόβλεπτες συνέπειες, τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου καλούνται να απαντήσουν στον αυξανόμενο «αναλφαβητισμό» και την γλωσσική πενία που μαστίζει τις μεγάλες μάζες. Το φαινόμενο είναι ακόμα πιο ανησυχητικό σε χώρες όπως η δική μας, που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί πια να εκφραστεί σε σωστά ελληνικά και αγνοεί την ορθογραφία και τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιεί. Η αδυναμία σύνταξης και τα σοβαρά ορθογραφικά σφάλματα δεν τραυματίζουν μόνο την ίδια τη γλώσσα αλλά και τους χρήστες της, καταλήγουν τα συμπεράσματα μεγάλων πανεπιστημίων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την περιθωριοποίηση αυτών των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα το μορφωτικό επίπεδο μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων κρίνεται άθλιο και θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην περιθωριοποίηση αλλά και στην πτωχοποίησή τους, αφ ης στιγμής όλο και περισσότεροι πολίτες αποφεύγουν χειρωνακτικές εργασίες και προτιμούν να αποσχολούνται σε θέσεις που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Οι «νεόπτωχοι» της επόμενης μέρας θα αποκλειστούν σταδιακά από κάθε εργασία για την οποία χρειάζεται να γράφουν και να μιλούν τη γλώσσα τους. Το πρόβλημα επεκτείνεται ραγδαία και στους χώρους της επιστήμης και της δημοσιογραφίας όπου λείπουν δραματικά εκείνοι που θα στελεχώσουν τις θέσεις εργασίας και θα καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Η έλλειψη παιδείας θα περιθωροποιήσει κοινωνικά όλους όσοι περιφέρουν με καμάρι την αμορφωσιά τους, αφήνοντας τόσο απερίσκεπτα να φανούν τα κενά και οι ελλείψεις τους σε βασικά ζητήματα. Ερευνητές επισημαίνουν ότι η ευρεία χρήση του διαδικτύου που έχει μεταβληθεί σε γλωσσικό σκουπιδότοπο επιδεινώνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα χρήσης της γλώσσας. Κορυφαίος ερευνητής στη χώρα μας περιέγραψε την διαφαινόμενη κατάσταση με τον εξής χαρακτηριστικό τρόπο: «Θα έρθει σύντομα η στιγμή που οι άνθρωποι θα χωρίζονται σε αυτούς που ξεχωρίζουν το ό,τι από το ότι».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110