Χρυσοχοΐδης: Μόνο χθες έγιναν 61 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία - Panic Button και για παιδιά

Σε 61 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας προχώρησαν μόνο οι Αρχές το βράδυ της Δευτέρας (24/6), εκ των οποίων οι μισές στην Αττική, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.  

Χρυσοχοΐδης: Μόνο χθες έγιναν 61 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία - Panic Button και για παιδιά

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός έκανε γνωστό πως «τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε 550 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και εξ αυτών προέκυψαν 350 συλλήψεις.

Ενημέρωσε ότι υπάρχουν 63 γραφεία για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα σχεδόν ένα ανά νομό. Παράλληλα, ανά νομό υπάρχει ένα safe house τη διεύθυνση του οποίου γνωρίζει μόνο η αστυνομία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα και για παιδιά και για ηλικιωμένους να αποκτήσουν Panic button.

Το 70% της εγκληματικότητας στην Αττική

Μιλώντας για την εγκληματικότητα, ανέφερε πως το 70% των περιστατικών σημειώνονται στην Αττική, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με το σαφώς μειωμένο ποσοστό του 20%.

Ανακοίνωσε επίσης, πως το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν 300 προσλήψεις νέων ειδικών φρουρών, ενώ έμφαση δίνεται και στο Τμήμα της Τροχαίας, με τις δυνάμεις της να πολλαπλασιάζονται.

Περισσότερο παρούσα η Τροχαία από τον Σεπτέμβριο

«Από τον Σεπτέμβριο η Τροχαία θα είναι πολύ περισσότερο παρούσα» διεμήνυσε.

Αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των τροχαίων ελέγχων, σημειώνοντας πως «πολλοί ασυνείδητοι νοικιάζουν οχήματα σε ανήλικους με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά τροχαία και να δυσφημείται και η χώρα».

Έκανε λόγο και για «κόντρες που γίνονται με μεγάλες ταχύτητες μέσα στις πόλεις, κυρίως με μηχανές μεγάλου κυβισμού και γίνονται όπως είπε διώξεις δικαστικές, αλλά και κατασχέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις».

Μείωση 20% στην νεανική παραβατικότητα

Για την παραβατικότητα των ανηλίκων, τόνισε πως παρατηρείται μείωση της τάξης του 20%, μετά από στοχευμένους ελέγχους, κατά κύριο λόγο γυναικών αστυνομικών και περιμετρικά αυτών δυνάμεις με πολιτικά. Έχουν γίνει συλλήψεις γονέων που έχουν την ευθύνη.

«Πάει καλά» το θέμα δήλωσε ο υπουργός αλλά χρειάζονται επιπλέον αντίμετρα, καθώς και το bullying στα σχολεία. «Έχουμε μία καλή εξέλιξη, αλλά συνεχίζω να ανησυχώ πολύ», ανέφερε ο υπουργός.

Απέδωσε τα φαινόμενα της βίας ανηλίκων σε παραστάσεις που έχουν από την καθημερινή τους ζωή, από τα Media, τα social media, αναφέροντας και πάλι τις ευθύνες των γονέων. Είπε πως στα φαινόμενα βίας ανηλίκων, οι αρπαγές κινητών, οι «βεντέτες», είναι οι πιο συχνές αφορμές.

ΠΗΓΗ: CNN