Αναφορές ότι πέθανε ο Νόαμ Τσόμσκι

Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βραζιλίας μετά από εγκεφαλικό

Αναφορές ότι πέθανε ο Νόαμ Τσόμσκι

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες την τελευταία του πνοή άφησε ο Νόαμ Τσόμσκι, σε ηλικία 95 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βραζιλίας μετά από εγκεφαλικό.

Ο διάσημος γλωσσολόγος και ένας από τους πιο σημαντικούς διανοούμενους και ακτιβιστές της εποχής μας, με μακρόχρονη κινηματική δράση κατά του πολέμου, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, ξεκινώντας από τη δράση του ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ και παραμένοντας πάντοτε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική αλλά και τη Μέση Ανατολή. Παιδί εβραίων μεταναστών θα είναι επικριτικός απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ, την καταπίεση των Παλαιστινίων και τον αποκλεισμό της Γάζας.

Ως γλωσσολόγος θα διαμορφώσει γύρω από το σχήμα της μετασχηματιστικής-γενετικής γραμματικής ένα νέο σχήμα για την κατανόηση της γλώσσας που θα επηρεάσει όχι μόνο τη γλωσσολογία αλλά και κλάδους οπως η πληροφορική.

Στο βιβλίο – ορόσημο του 1957 «Syntactic Structures», επέμεινε ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν απλώς τη γλώσσα, αλλά γεννιούνται με μια έμφυτη ικανότητα που εξηγεί πώς μπορούν να διατυπώνουν και να κατανοούν προτάσεις που δεν έχουν ξαναδεί ή ακούσει ποτέ πριν.

Ήταν επί μακρόν μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.

Το 2017 εντάχθηκε στο Κολέγιο Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στην Τούσον.

Ο Νόαμ Τσόμσκι πριν λίγο καιρό υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και δυσκολευόταν να μιλήσει. Η είδηση για το εγκεφαλικό επιβεβαιώθηκε από την Βαλέρια Τσόμσκι, την σύζυγό του, η οποία δήλωσε ότι ο καθηγητής του ΜΙΤ βρισκόταν σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο στην πατρίδα της, την Βραζιλία, αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο τον περασμένο Ιούνιο.

Πηγή: in.gr