Η Ιεραρχία ακύρωσε τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεραρχίας, οι μητροπολίτες, ακύρωσαν ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου, αυτό που αφορούσε τη μισθοδοσία των κληρικών, δηλώνοντας ότι δεν συζητούν καμία αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος.

Η Ιεραρχία ακύρωσε τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης προηγήθηκαν μάλιστα οι αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών, του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και του μητροπολίτη Καισαριανής, Δανιήλ.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, ομοφώνως αποφάσισε: «να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση καθώς και να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας»