Μενδώνη: «Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Οι δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού από τη Ρόδο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μενδώνη: «Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

«Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τη Ρόδο, αναφερόμενη στη σχετική δήλωση της εκπροσώπου της Τουρκίας.

«Την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ειδικής διακυβερνητικής επιτροπής της Unesco, που αφορά στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους», είπε σύμφωνα με την ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Περβόλας, κήποι του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

«Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 40 χρόνια ένα από τα πάγια θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Και αυτή τη φορά, η επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση όπου καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα», συνέχισε η υπουργός για να καταλήξει:

«Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου ήταν η συζήτηση η οποία έγινε, γύρω από το περίφημο -μέσα σε εισαγωγικά- «φιρμάνι» του Έλγιν. Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο».

«Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι».

Πηγή: cnn.gr