Παιδικοί σταθμοί: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα voucher - Τα κριτήρια

Η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων για τα voucher βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών της ΕΕΤΑΑ για την περίοδο 2024-2025 θα γίνει -όπως κάθε χρόνο- εντός Ιουνίου, με πιθανότερη ημερομηνία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Παιδικοί σταθμοί: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα voucher - Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν θα αλλάξουν και θα παραμείνουν τα ίδια με πέρσι, καθώς το κριτήριο είναι το όριο της φτώχειας όπως διαμορφώνεται στις περιφέρειες από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυξάνεται φέτος η χρηματοδότηση κατά 25 εκ. ευρώ ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των παιδιών που θα υποβληθούν.

Το πρόγραμμα αφορά μητέρες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και απευθύνεται σε χιλιάδες παιδιά. Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλες οι αιτήσεις παιδιών που θα υποβληθούν.

Οι εργαζόμενοι (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) ή άνεργοι γονείς θα λάβουν ενίσχυση με τη μορφή voucher για την εγγραφή του παιδιού ή των παιδιών τους:

  • σε βρεφικό, βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό
  • σε βρεφικό σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας.
  • σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ή ΚΔΑΠ με αναπηρία.Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του 2024-2025 θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο 2024 όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Η παρακολούθηση των προγραμμάτων αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες δομών:

  • Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί – Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και Προ-νήπια από 2,5 έως 4 ετών
  • Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Σ.Ο.Φ) – Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών, Προ-νήπια από 2,5 έως 4 ετών και Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 έως 6,5 ετών.
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)- Παιδιά από 5 έως 12 ετών, και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ.)- Παιδιά με αναπηρία, έφηβοι και άτομα, με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία.

Τα κριτήρια

Προϋπόθεση είναι να έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση του ατόμου που θα υποβάλλει την αίτηση. Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή, οικονομική κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα) και η κατάσταση απασχόλησης. Αν οι ίδιοι ή τα παιδιά είναι άτομα με αναπηρία άνω του 67%, δικαιούνται την ενίσχυση χωρίς οικονομικά κριτήρια.

ΠΗΓΗ: CNN