POS: Για συναλλαγές έως 10 ευρώ το «κούρεμα» των χρεώσεων

«Μικρές» συναλλαγές με POS θα αφορά το «κούρεμα» κατά 50% των χρεώσεων από τις τράπεζες, τους παρόχους και τις εταιρίες.

POS: Για συναλλαγές έως 10 ευρώ το «κούρεμα» των χρεώσεων

«Μικρές» συναλλαγές με POS, από 1 έως 10 ευρώ, θα αφορά το «κούρεμα» κατά 50% των χρεώσεων από τις τράπεζες, τους παρόχους και τις εταιρίες (Mastercard, Visa), που πρόκειται να νομοθετήσει άμεσα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Από το μέτρο θα εξαιρεθούν τα σουπερμάρκετ, τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Η ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ελαφρύνοντας ουσιαστικά τις μικρές επιχειρήσεις όπως τα περίπτερα, τα βενζινάδικα, τα ταξί, τα ψιλικατζίδικα και γενικότερα τα μικρομάγαζα και τις λαϊκές με χιλιάδες συναλλαγές καθημερινά από τις οποίες όχι μόνο δεν βγάζουν κανένα κέρδος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως τα τσιγάρα) μπαίνουν και μέσα.

Το πλαφόν στο ποσοστό της τραπεζικής προμήθειας θα είναι οριζόντιο και για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει «απαγορευτικό» στις επιμέρους προμήθειες των παρόχων POS και των εταιριών (Mastercard, Visa).

Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες «σπάνε» σε τρία κομμάτια, αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS. Κάπως έτσι, η συνολική προμήθεια κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 1% (μπορεί να φτάσει και το 2%). Το πρόβλημα των υψηλών χρεώσεων είναι πολλαπλάσιο για περίπτερα και λαϊκές αγορές, όπου το κόστος χρήσης των POS φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις να εκμηδενίζει το περιθώριο κέρδους των εμπόρων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι τράπεζες εμφανίζονταν διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών από το 0,20% στο 0,10% για τις χρεωστικές κάρτες όχι όμως και οι υπόλοιποι κρίκοι που αυξάνουν τις πρόσθετες επιμέρους προμήθειες μέχρι το 1% – 2% με αποτέλεσμα το υπουργείο να παρεμβαίνει νομοθετικά βάζοντας πλαφόν 0,5% το ύψος των χρεώσεων.

Το τοπίο με τις χρεώσεις θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς καθώς προωθείται η καθολική επέκταση του IRIS σε όλη την αγορά ως το τέλος του 2024, γεγονός που σημαίνει ότι οι συναλλαγές έως 500 ευρώ θα γίνονται χωρίς προμήθεια.

Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να ενταχθεί στα POS και η δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS. Να μην γίνεται δηλαδή μόνο μέσω κινητών τηλεφώνων.

Εν τω μεταξύ, τελειώνει ο χρόνος για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς η ημερομηνία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Η ηγεσία του ΥΘΕΘΟ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και ότι τα πρόστιμα των 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ (ανάλογα με τον τύπο των βιβλίων) έχουν ήδη ξεκινήσει να επιβάλλονται.

H ΑΑΔΕ έχει επικεντρωθεί αυτές τις ημέρες στους 25.000 «εξαφανισμένους» που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για τη διασύνδεση, ενώ αναζητείται λύση για τις περίπου 10.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούν να προμηθευτούν POS καθώς βρίσκονται στην λίστα του «Τειρεσία».

Πηγή: ertnews.gr