Πρώτο μήνυμα από το πολεμικό συμβούλιο: Το Ιράν θα πληρώσει, το Ισραήλ θα επιλέξει τον χρόνο

«Το Ιράν θα πληρώσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για εμάς» δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ μετά το πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ.

Πρώτο μήνυμα από το πολεμικό συμβούλιο: Το Ιράν θα πληρώσει, το Ισραήλ θα επιλέξει τον χρόνο

«Την κατάλληλη στιγμή» περιμένει το Ισραήλ ώστε το Ιράν να πληρώσει το τίμημα για την επίθεση με πυραύλους και drones, δήλωσε ο υπουργός Μπένι Γκαντζ.

«Θα δημιουργήσουμε μια περιφερειακή συμμαχία και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη στιγμή που είναι κατάλληλος για εμάς», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ σε δήλωσή του, καθώς το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου συνεδριάζει για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, όπως γράφει το Guardian.

Στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπένι Γκάντζ είναι Ισραηλινός πολιτικός και απόστρατος στρατηγός του στρατού, ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο από το 2023. Ο Γκαντζ διετέλεσε επίσης υπουργός Άμυνας μεταξύ 2020 και 2022 και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2021 και 2022, μάλιστα από το 2020 έως το 2021, ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός.

«Ευκαιρία για μια στρατηγική συμμαχία», δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας Ισραήλ

Το Ισραήλ δήλωσε ότι έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια στρατηγική συμμαχία μετά την απώθηση των επιθέσεων με drones και πυραύλους από το Ιράν.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, δήλωσε:

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια στρατηγική συμμαχία ενάντια σε αυτήν τη σοβαρή απειλή από το Ιράν, το οποίο απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά εκρηκτικά σε αυτούς τους πυραύλους, με την πιθανότητα να αποτελέσει μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή».

Νωρίτερα το Ιράν χαιρέτησε ως επιτυχία το πρωτοφανές άμεσο χτύπημά της κατά του Ισραήλ και δήλωσε ότι σε ό,τι την αφορά η στρατιωτική επιχείρηση έχει πλέον τελειώσει, λέγοντας ότι έπληξε τους περισσότερους στρατιωτικούς στόχους που σκόπευε να πλήξει ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε ότι το 99% των περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναχαιτίστηκαν από την επίθεση του Ιράν το Σάββατο.

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επιχείρησή του κατά του Ισραήλ

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για τη σχεδιαζόμενη επιχείρησή του κατά του Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters τουρκική διπλωματική πηγή.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν στο Ιράν μέσω της Άγκυρας ότι η επιχείρησή του πρέπει να είναι «εντός ορισμένων ορίων».

Οι αναφορές αυτές έρχονται αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε σε συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη ότι το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και μόνο για αυτοάμυνα.

Ο Τζον Κίρμπι, ο κορυφαίος εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή This Week του ABC ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Δεν επιδιώκουμε μια ευρύτερη σύγκρουση», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση» - Τι είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή (14/04), επικαλούμενα ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Το Axios και το CNN, ειδικότερα, αναφέρουν ότι το μήνυμα αυτό μεταβιβάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών. Μάλιστα, το Axios αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση. Από την πλευρά του, το CNN αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε τέτοια αντεπίθεση.

Πηγή: ieidiseis.gr