Ακίνητα: Έκρηξη τιμών στον Πειραιά – Συνεχίζεται το ράλι στα νότια

Δίχως τέλος οι αυξήσεις των τιμών στις κατοικίες τόσο όσον αφορά στην ενοικίαση όσο και την αγορά - «Πρωταθλητής» στις αυξήσεις ο Πειραιάς, ενώ ακολουθούν και τα προάστιά του - Σταθερά στην ακρίβεια τα νότια προάστια

Ακίνητα: Έκρηξη τιμών στον Πειραιά – Συνεχίζεται το ράλι στα νότια

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στις τιμές των ακινήτων, τόσο για τη μίσθωση, όσο και για την αγορά, με το φαινόμενο του «ράλι» τιμών να φαίνεται να μην έχει τέλος σε αρκετές περιοχές της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε ο ιστότοπος Spitogatos.gr για το πρώτο τρίμηνο του 2024 (Ιανουάριος –Φεβρουάριος –Μάρτιος), απόλυτος «πρωταγωνιστής» είναι ο Πειραιάς, όπου καταγράφεται σταθερή και συνεχής ανοδική πορεία των τιμών, ενώ παγιωμένη στα υψηλά «κασέ» είναι η κατάσταση και στα νότια προάστια.

Αγορά κατοικίας: Ολοένα και περισσότερο «καίει» ο Πειραιάς

Ειδικότερα, όσον αφορά την πώληση, η μέση τιμή ενός ακινήτου ανά τ.μ. διαμορφώνεται στις 2.333 ευρώ στον Πειραιά, ποσοστό που την αντίστοιχη περίοδο του 2023 έφτανε τα 1.833 ευρώ. Τα δεδομένα αυτά μεταφράζονται σε μία αύξηση που αγγίζει το +27,30% μέσα σε ένα έτος, αφήνοντας πίσω κατά πολύ όλες τις άλλες πόλεις της Αθήνας, όσον αφορά την αυξητική τάση. Σημαντική ήταν η άνοδος και στα προάστια του Πειραιά, τα οποία «συμπαρασύρει» το φαινόμενο των αυξήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά, η μέση τιμή ανά τ.μ. φτάνει τα 1.875, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 ήταν στα 1.500, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 25,00%.

Η ακρίβεια όμως και στα νότια προάστια της Αττικής καλά κρατεί, με την τιμή ανά τ.μ., σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, να διαμορφώνεται για το α΄ τρίμηνο του 2024 στα 3.664 ευρώ, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξεως του 8,80%, σε σχέση με πέρυσι, όπου η αντίστοιχη τιμή ήταν 3.368. Γειτονικά στην περιοχή του Πειραιά, και τα Δυτικά Προάστια δεν έμειναν έξω από το «κύμα» των αυξήσεων, με το καθόλου αμελητέο ποσοστό του +15,00%. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για την αγορά ακινήτου διαμορφώθηκε το α’ τρίμηνο του 2024 στα 1.880 ευρώ, από 1.635 ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πηγή: Spitogatos.gr

Πάνω από 14% η αύξηση στο κέντρο της Αθήνας

Σε ίδια περίπου επίπεδα κινείται και το κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν φέτος κατά 14,60%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2.073 ευρώ ανά τ.μ., από 1.809 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Σειρά στη λίστα με τις περιοχές όπου καταγράφηκαν αυξήσεις έρχονται τα προάστια της Ανατολικής Αττικής, όπου για την αγορά ακινήτου παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 13,40%, καθώς η τιμή διαμορφώνεται στα 2.083, έναντι 1.837 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2023.