Σ. Κόκκαλης – Intralot: Το χρηματοοικονομικό come back και οι αγορές – χώρες «στόχοι»

Ο εμβληματικός Σωκράτης Κόκκαλης θα νιώθει ικανοποίηση για το νέο προφίλ. 

Σ. Κόκκαλης – Intralot: Το χρηματοοικονομικό come back και οι αγορές – χώρες «στόχοι»

Η νέα «σελίδα» της ενισχυμένης κεφαλαιακά Intralot, που είναι συνδεδεμένη με τον γνωστό και θρυλικό μεγαλοεπιχειρηματία, Σωκράτη Κόκκαλη, θα «γράφει» πλέον τις διεκδικήσεις νέων συμβολαίων σε αγορές δυνατές, όσο και δύσκολες καθώς απαιτούν υψηλού προφίλ προϋποθέσεις (οικονομικές και τεχνολογικές). Το 2023 ήταν αναμφίβολα μια κρίσιμη και κομβική χρονιά για την εισηγμένη, ενώ και μέσα στο 2024 επί της ουσίας ολοκληρώθηκε αυτός ο γύρος αναδιάρθρωσης σε χρηματοοικονομικό επίπεδο του ομίλου Intralot, και προφανώς τα στελέχη της εισηγμένης και ο εμβληματικός Σ. Κόκκαλης θα νιώθουν ικανοποίηση για το νέο προφίλ. Πρόσφατα, «έκλεισε» και το θέμα με την έκδοση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ από 5 τράπεζες, που αποτελούσε το τρίτο από τα βήματα που έγιναν εσχάτως, ήτοι το retail bond των 130 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και την ΑΜΚ ύψους 135 εκατ. ευρώ που είχε υλοποιηθεί το 2023. Η ολική αναδιάρθρωση της εταιρείας, επιτρέπει στην εισηγμένη να επικεντρωθεί στο business plan που προβλέπει την ανάπτυξη μέσω διεκδίκησης συμβολαίων που λήγουν και τη σύναψη νέων.

Μέχρι πριν από 3-4 έτη, ο όμιλος είχε βρεθεί… ««μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» ή μάλλον καλύτερα, ήταν «προ των πυλών της εντατικής», με δανειακά ανοίγματα, τη μετοχή σε επιτήρηση, επενδυτές – ομολογιούχους «στα κάγκελα», κεφαλαιακές «τρύπες» κ.α. Μέχρι ο επιχειρηματίας να αναλάβει δράση, να επιχειρήσει να «γυρίσει το παιχνίδι», να κινηθεί στο επιχειρηματικό – επιχειρηματικό πεδίο αλλά κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τον δανεισμό και τους ομολογιούχους, επιτυγχάνοντας τελικά το come back. Το τι έχει προηγηθεί, είναι γνωστά. Για τον ιδρυτή και μέτοχο της Intralot, η διάσωση της εταιρείας φάνηκε να αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο δείχνει να έχει κερδίσει.

Η εταιρεία, ανακεφαλαιοποιημένη και ενισχυμένη, χωρίς να πιέζεται από λήξεις δανείων, θα αναπτύξει απερίσπαστη την εμπορική της στρατηγική, ανεξάρτητα τι θα φέρει το μέλλον είτε στο μέτωπο των κινήσεων για την θυγατρική στις ΗΠΑ και τις εκεί χρηματιστηριακές αγορές, είτε, ακόμη, για μετέπειτα εξελίξεις σχετικά με την μετοχική «τύχη» της ίδια της μητρικής Intralot και το ενδεχόμενο ο όμιλος, ισχυροποιημένος οικονομικά και επιχειρηματικά, να προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών (εταιρειών του χώρου ή funds).

Οι αγορές – χώρες «στόχοι» και τα συμβόλαια

Και επειδή αυτά είναι πιο μακρινά και ουδείς γνωρίζει με σιγουριά αν και πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τέτοια σχέδια, για την ώρα η στρατηγική του ομίλου επικεντρώνεται στην παροχή εξοπλισμού για λοταρίες και στα συστήματα ελέγχου για παιγνιομηχανήματα (VLTs) σε ανεπτυγμένες αγορές, οι οποίες έχουν και τα καλύτερα περιθώρια κέρδους και βέβαια, πάνω απ’ όλα, στην διεκδίκηση νέων συμβολαίων σε αγορές – χώρες που θεωρούνται στόχοι. Με τον όμιλο να δίνει έμφαση στις αγορές των ΗΠΑ, Βραζιλίας, Αυστραλίας, δίχως να είναι οι μόνες καθώς υπάρχουν και άλλες στην Αμερικανική ήπειρο, την Ευρώπη, την Αφρική ή την Ασία. Σε κάθε περίοδο, μετά το μπαράζ κινήσεων σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, αυτό που προκύπτει, και όπως ειπώθηκε σε πρόσφατη ενημέρωση της διοίκησης του ομίλου προς αναλυτές, είναι ότι η Intralot βρίσκεται σε περίοδο έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας με συμμετοχή σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς για τη διεκδίκηση νέων συμβολαίων, ενώ ήδη βρίσκεται στα σκαριά σημαντικός αριθμός νέων projects στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Ο πρόεδρος του ομίλου, Σ. Κόκκαλης στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την εισαγωγή του ομολόγου της εισηγμένης, αναφέρθηκε στα βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Intralot (ΙΝΛΟΤ) στις διεθνής αγορές με κύριους σταθμούς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αγορά της Αυστραλίας, οι οποίες θεωρούνται και οι μεγαλύτερες σε όγκο, αλλά και δύσκολες αγορές. Ο πρόεδρος του ομίλου Intralot σημείωσε ότι περιμένει ανάπτυξη της εταιρείας, κυρίως εκτός Ελλάδος, μετά τη δραστική βελτίωση της χρηματοοικονομικής της κατάστασης. Στόχος είναι η εταιρεία να προσφέρει τεχνολογία σε μεγάλους οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Intralot, και βάσει όσων αναφέρθηκαν σε πρόσφατο conference call, στις ΗΠΑ ο όμιλος θα διεκδικήσει συμβόλαια ανταγωνιστών που λήγουν και οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι πως το 2024 και το 2025 θα είναι χρονιές γεμάτες προκλήσεις. Σε σχέση με τις ΗΠΑ, η εισηγμένη θα διεκδικήσει συμβόλαια ανταγωνιστών που λήγουν και μάλλον φέτος και του χρόνου αναμένονται νεότερα. Μέσα στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου αναμένονται οι διαγωνισμοί για πολιτείες όπως οι Βόρεια Ντακότα, Μινεσότα, Ουισκόνσιν, Οχάιο, Ν. Μεξικό. Επιπρόσθετα, προς το τέλος του έτους με αρχές του επόμενου θα πρέπει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και για άλλα νέα συμβόλαια στην εν λόγω αγορά. Να αναφέρουμε ότι τα έσοδα από τις ΗΠΑ το 2023 αντιστοιχούσαν στο 45,1% των συνολικών εσόδων του Ομίλου. Το 2024 ξεκίνησε καλά στις ΗΠΑ με δύο μεγάλα Jackpot.

Για την αγορά της Αργεντινής, η διοίκηση εκτίμησε πως η κατάσταση προσεχώς θα σταθεροποιηθεί. Τα χαμηλότερα έσοδα στην Αργεντινή είναι αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης να προβεί σε υποτίμηση του πέσο πάνω από 50% τον περασμένο Δεκέμβριο, επηρεάζοντας αρνητικά τα συνολικά έσοδα για το 2023.

Στην αγορά της Τουρκίας, στην οποία η Intralot κατέχει το 50,01% της Bilyoner, εκ των κορυφαίων διαδικτυακών διανομέων τυχερών παιχνιδιών αθλητικών στοιχημάτων, η τοπική αγορά Αθλητικού Στοιχηματισμού επεκτάθηκε σχεδόν κατά 1,9 φορές σε ετήσια βάση. Στόχος της Intralot είναι να κερδίσει μερίδιο αγοράς στη γειτονική χώρα, με τους ρυθμούς να παραμένουν υψηλούς.

Η Intralot, επίσης, θα διεκδικήσει και έργα στη Βραζιλία για προμήθεια εξοπλισμού μιας κρατικής και μιας ιδιωτικής λοταρίας, ενώ, όπως έχουμε αναφέρει, προσεχώς θα υποβάλλει την προσφορά σε μεγάλο διαγωνισμό στην Αυστραλία, σε πέντε λοταρίες σε ισάριθμες πολιτείες. Σε ότι αφορά στην αγορά του Καναδά, οι επικεφαλής του ομίλου ανέφεραν ότι η πλατφόρμα της Intralot θα βγει στη British Columbia τον Μάιο.

Τα οικονομικά μεγέθη

Για το 2023 ο όμιλος εμφάνισε, μεταξύ άλλων, έσοδα 364 εκατ. (-7,3% σε ετήσια βάση), κέρδη EBITDA στα 129,5 εκατ. (+5,4% σε ετήσια βάση), με το περιθώριο EBITDA να ανέρχεται μάλιστα στο 35,6% από 31,3% το δωδεκάμηνο του 2022, καθαρά κέρδη (μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας) 5,8 εκατ., λειτουργικές ταμειακές ροές στα 112,5 εκατ. ευρώ, (ετήσια αύξηση 16,9%), ταμειακά διαθέσιμα ισοδύναμα στα 111,9 εκατ. ευρώ. Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε στα 333,2 εκατ. στο τέλος του δωδεκαμήνου του 2023, μειωμένος κατά 157,2 εκατ. σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ ο δείκτης Καθαρής Μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 2,6x στο τέλος του 2023 έναντι 4,0x το 2022.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης είχε δηλώσει σχετικά: «Το 2023 ήταν μια χρονιά σταθερής αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας με ισχυρές ταμειακές ροές και επίτευξη των στρατηγικών στόχων αύξησης περιθωρίου κέρδους και μείωσης της μόχλευσης και του δανεισμού. Σημαντικά ορόσημα αποτέλεσαν η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου και η ολοκλήρωση του σχεδίου για την πλήρη αναχρηματοδότηση του δανεισμού, ώστε πλέον η εταιρεία να μπορεί σε στέρεα βάση να διεκδικήσει τις σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες παγκοσμίως, με όχημα τη σύγχρονη και ανταγωνιστική της τεχνολογία».

Πηγή: insider