«Ανταλλάσσουν» κυρώσεις Τουρκία και Ισραήλ

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην «μονομερή παραβίαση των εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία επιβάλλοντας τους δικούς του εμπορικούς περιορισμούς», προειδοποίησε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών μετά την απόφαση της Άγκυρας να περιορίσει τις εξαγωγές σειράς προϊόντων προς το Ισραήλ.

«Ανταλλάσσουν» κυρώσεις Τουρκία και Ισραήλ

Ο Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει την Χαμάς και εμείς θα απαντήσουμε αναλόγως».

Η Άγκυρα αποφάσισε να επιβάλει από σήμερα περιορισμούς στην εξαγωγή σειράς προϊόντων ως αντίδραση στον πόλεμο στην Γάζα και ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη οργή του τουρκικού λαού για το γεγονός ότι επί μήνες συνεχίζονταν κανονικά οι εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών.

«Η απόφαση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το Ισραήλ να κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει την σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα», διευκρίνισε στην σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας.

Οι περιορισμοί αφορούν σε 54 προϊόντα, ανάμεσά τους κατασκευαστικά υλικά από χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο, καθώς επίσης και καύσιμα αεροσκαφών. Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ για στρατιωτικούς σκοπούς δεν επιτρέπεται εδώ και πολύ καιρό».

«Θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας προς τους Παλαιστίνιους μέχρι να σταματήσει η αιματοχυσία στην Γάζα και μέχρις ότου οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας αποκτήσουν ένα ελεύθερο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του για την γιορτή του Έιντ αλ-Φιτρ με την οποία τελειώνει το ραμαζάνι.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ εξομαλυνθηκαν κάπως μετά το 2020, όμως ο πόλεμος στη Γάζα επανέφερε την Τουρκία στους πολεμίους του Ισραήλ και μάλιστα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Παλαιστινίων. Η Τουρκία ήδη από τον περσινό Νοέμβριο ανακάλεσε τον πρέσβυ της από το Ισραήλ και ο Ερντογάν έκτοτε έχει αποκαλέσει το Ισραήλ “κράτος-τρομοκράτη” και τον Νετανιάχου «εγκληματία πολέμου σαν τον Χίτλερ». Όμως δεν διέκοπτε τις εμπορικές συναλλαγές, λέγοντας ότι «η πλήρης ρήξη» των σχέσεων με το Ισραήλ είναι αδύνατη.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν στην Τουρκία οι επικρίσεις για την διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ. Σύμφωνα με αναλυτές, η οργή αυτή συνέβαλε στις μεγάλες απώλειες που είχε στις δημοτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Το τουρκικό ισλαμιστικό κόμμα Yeniden Refah εκμεταλλεύθηκε το θέμα και κατόρθωσε να αποσπάσει από το AKP δύο επαρχίες στη νοτιοανατολική και στην κεντρική Τουρκία. Σε πολλές πόλεις διοργανώθηκαν διαδηλώσεις εναντίον των συνεχιζόμενων εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ και το περασμένο Σάββατο έγινε μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Η βίαιη διάλυση της διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη. Η σκηνή που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης κατά την οποία μία αστυνομικός χαστουκίζει διαδηλώτρια επικρίθηκε έντονα από την τουρκική αντιπολίτευση. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί έρευνα και ότι ήδη δύο αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Τα γεγονότα αυτά συνέβαλαν στο να ληφθεί η απόφαση για εμπορικές κυρώσεις προς το Ισραήλ.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ ήταν ύψους 5,43 δισεκατομμυρίων το 2023, έναντι 7,03 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και 6,36 δισ. δολ το 2021, σύμφωνα με την Ενωση Τούρκων Εξαγωγέων και την τουρκική στατιστική υπηρεσία Turkstat.

Πηγή: slpress.gr