Ζάκυνθος: Ποινή 16 μηνών στη θετή μητέρα για κακοποίηση των δύο παιδιών της

Τα δυο παιδιά φαίνεται να κατέθεσαν στην αστυνομία ότι η 49χρονη άρχισε να τα κακοποιεί αμέσως μετά την υιοθεσία τους.

Ζάκυνθος: Ποινή 16 μηνών στη θετή μητέρα για κακοποίηση των δύο παιδιών της

Ποινή 16 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το δικαστήριο στη 49χρονη, η οποία κατηγορείται ότι κακοποιούσε τα δυο υιοθετημένα παιδιά της στη Ζάκυνθο.

Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν το 12χρονο αγόρι και η 9χρονη αδερφή του θα επιστρέψουν στο σπίτι τους ή θα φιλοξενηθούν σε κάποιο άλλο ασφαλή χώρο, σύμφωνα με το thebest.gr. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οικογένειες από τη Ζάκυνθο έχουν εκφράσει την επιθυμία να υιοθετήσουν τα δύο παιδιά.

Όπως ανέφεραν χθες, Κυριακή, αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο ανήλικα παιδιά μετέβησαν στη γειτόνισσα τους και της ζήτησαν να καλέσει την αστυνομία για να καταγγείλουν την κακοποιητική συμπεριφορά της μητέρας τους.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο σύζυγος της 49χρονης, αυτοκτόνησε πριν λίγες ημέρες ενώ τα δυο παιδιά υιοθετήθηκαν από το ζευγάρι πριν τρία περίπου χρόνια.

Τι κατέθεσαν τα παιδιά

Τα δυο παιδιά φαίνεται να κατέθεσαν στην αστυνομία ότι η 49χρονη άρχισε να τα κακοποιεί αμέσως μετά την υιοθεσία τους. Όπως δήλωσαν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα παιδιά είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης σε σημεία του σώματος, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τους γιατρούς που τα εξέτασαν.

Ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε το Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενημερώνοντας για τις ενέργειές του. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση:

«Το 2019 τα δύο ανήλικα παιδιά απομακρύνθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον και φιλοξενήθηκαν στον Οργανισμό για 1,5 χρόνο.

Το 2020, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Υιοθεσίας & Αναδοχής (Anynet), και όπως προβλέπεται στον Νόμο 4538/2018 (Μέτρα για την Υιοθεσία και Αναδοχή και άλλες Διατάξεις), τα παιδιά συνδέθηκαν με θετό ζευγάρι, εγκεκριμένο από την αρμόδια Περιφέρεια (Ιονίων Νήσων).

Το 2021 τα παιδιά εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην οικία των θετών γονέων και στο τέλος του ίδιου έτους εκδόθηκε η απόφαση υιοθεσίας από το αρμόδιο δικαστήριο. Μετά την έκδοση απόφασης υιοθεσίας εκ του νόμου προβλέπεται εποπτεία της υιοθεσίας για τρία έτη από την αρμόδια Περιφέρεια, στην προκειμένη περίπτωση την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στις 6 Απριλίου 2024 δεχτήκαμε κλήση από πολίτη όπου μας ενημέρωσε πως το ένα, εκ των δύο, ανηλίκων παιδιών εκμυστηρεύτηκε ότι η μητέρα τούς ασκεί σωματική βία. Το παιδί είχε εμφανή σημάδια σωματικής κακοποίησης. Επιπλέον, ενημερωθήκαμε ότι πολύ πρόσφατα ο πατέρας των παιδιών αυτοκτόνησε.

Άμεσα ενημερώσαμε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και παράλληλα την Εισαγγελία Ζακύνθου. Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε πως τα παιδιά μεταφέρθηκαν και παραμένουν σε ασφαλές περιβάλλον, σε νοσοκομείο της περιοχής ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές και οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία τους.

Το Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού συνεχίζει να βρίσκεται στη διάθεσή τόσο των παιδιών όσο και των αρμόδιων Αρχών».

naftemporiki.gr