Ηλεία: Διπλός σεισμός 5,7 και 4,3 Ρίχτερ - Αισθητός στην Αθήνα

Ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων.

Ηλεία: Διπλός σεισμός 5,7 και 4,3 Ρίχτερ - Αισθητός στην Αθήνα

Δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ηλείας και της Μεσσηνίας, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο ισχυρός σεισμός των 5,7 Ρίχτερ έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο -μεταξύ άλλων στην Καλαμάτα-, την Αιτωλοακαρνανία, σε νησιά του Ιονίου, αλλά και σε περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διπλό σεισμό 5,6 και 5,7 Ρίχτερ.

Πού εντοπίζεται το επίκεντρο

Το επίκεντρο των δύο δονήσεων εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή στον Κυπαρισσιακό κόλπο, περίπου 14 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων.

Το εστιακό βάθος των δύο δονήσεων, οι οποίες σημειώθηκαν με διαφορά ενός λεπτού (στις 9.11 ο σεισμός των 4,3 βαθμών και στις 9.12 π.μ. ο σεισμός των 5,7 βαθμών) εκτιμάται περίπου στα 20 χιλιόμετρα.

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) δίνει έναν σεισμό, μεγέθους 5,7 Ρίχτερ.

Καθησυχαστικός ο Ευθ. Λεκκας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Όπως τόνισε, η δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έγινε εντονότατα αισθητή σε μια μεγάλη περιοχή στη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

«Δεν μας δημιουργεί καμία απολύτως ανησυχία δεδομένου ότι είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Είπε επίσης ότι δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός, καθώς σημειώθηκε στον ίδιο χώρο εντός ολίγων δευτερολέπτων.

Τόνισε επιπλέον δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές, πέρα από κάποιες μικρές ζημιές σε μοναστήρι στις Στροφάδες.

Η εκτίμηση του Γ. Παπαδόπουλου

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι υπό εξέταση αν επρόκειτο για μία ή για δύο δονήσεις.

Όπως είπε, παρακολουθείται το φαινόμενο, ενώ είναι νωρίς για να αποσαφηνιστεί αν ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

Πηγή: naftemporiki.gr