Σύγκρουση με αιχμή τα περί «μονταζιέρας στα Τέμπη» – Κυβέρνηση: Σενάρια συνωμοσίας

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει δημοσίευμα που κάνει λόγο για «μοντάζ» στις συνομιλίες του σταθμάρχη το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη. Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ στην Κυβέρνηση, που κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.

Σύγκρουση με αιχμή τα περί «μονταζιέρας στα Τέμπη» – Κυβέρνηση: Σενάρια συνωμοσίας

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει πυροδοτήσει δημοσίευμα που κάνει λόγο για «μοντάζ» στις συνομιλίες του σταθμάρχη το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για συγκάλυψη, ζητώντας απαντήσεις.


Νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης έριξε δημοσίευμα του «Βήματος» της Κυριακής, με τίτλο «Μονταζιέρα στα Τέμπη», το οποίο υποστηρίζει πως «ο μηχανοδηγός που απευθύνθηκε στον ‘Βασίλη’ για να λάβει το ‘πράσινο φως’ της αναχώρησης δεν ήταν αυτός της μοιραίας αμαξοστοιχίας, όπως είχε υποστηριχθεί τότε, αλλά ενός τοπικού δρομολογίου». Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «συρραφή δύο διαφορετικών συνομιλιών» με στόχο «την ενίσχυση του επιχειρήματος περί ανθρώπινου λάθους».

Κυβέρνηση: «Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό»

Η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα περί «αλλοίωσης». Αποκρούοντας τις κατηγορίες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα πως «η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ από τις 02/03/2023» και «επομένως η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό ώστε να διεξάγει με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά της για την αναζήτηση της αλήθειας».

«Το γεγονός της μη αλλοίωσης αναγνωρίζεται άλλωστε και στο ίδιο το δημοσίευμα του Βήματος παρά τον παραπλανητικό του τίτλο» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

«Καμία προσπάθεια κρατικής ‘μονταζιέρας’»

Όπως τόνισαν από το Μαξίμου, «η απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής ‘μονταζιέρας’ είναι το γεγονός ότι πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών και η δημόσια ΕΡΤ) παρουσίασαν ρεπορτάζ ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις 04/03/2023, στα οποία αναφέρονταν ότι στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν υπήρχε και άλλο πρόσωπο».

Σχετικά με τη διάσταση του «ανθρώπινου λάθους», κυβερνητικές πηγές επισήμαναν πως «κανείς δεν την αμφισβητεί, καθώς ο ίδιος ο σταθμάρχης επίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του». «Συνεπώς ο ίδιος έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη ‘ανθρώπινου λάθους’. Από κει και πέρα η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις υπόλοιπες πτυχές του τραγικού δυστυχήματος» πρόσθεσαν διερωτώμενες: «Ποιος είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη εφημερίδα ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, ενώ όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει γύρω από αυτό;».

Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για «προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, με τη δημιουργία εντυπώσεων που στηρίζεται πάνω σε ένα de facto ψέμα» και στόχο «την αποσταθεροποίηση και την επιστροφή της χώρας στην περίοδο της τοξικότητας και του μίσους». «Αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει» τόνισαν οι πηγές του Μαξίμου.

Π. Μαρινάκης: «Ανυπόστατες θεωρίες και σενάρια συνωμοσίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτηρίζει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» «δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της», καθώς – όπως αναφέρει – «προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες».

«Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μη καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί ‘μονταζιέρας’ προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη. Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί. Αλλά ότι, αντιθέτως, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα τους για την αναζήτηση της αλήθειας» γράφει σε ανάρτησή του ο κ. Μαρινάκης.

Τονίζει ακόμη πως «σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί».

Άκης Σκέρτσος: «Κάποιοι επιμένουν να σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο ιερόσυλο»

Παρέμβαση για το θέμα υπήρξε και από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. «Κάποιοι επιμένουν να σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο ιερόσυλο. Και αυτό επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, για άλλη μια φορά από το σημερινό πρωτοσέλιδο του Βήματος που έρχεται δήθεν να “αποκαλύψει” με καθυστέρηση ενός έτους και 22 ημερών την είδηση που είχαν ήδη παρουσιάσει πέραν της κρατικής ΕΡΤ και πολλά ακόμη ΜΜΕ, από τις 2 Μαρτίου 2023», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας σε ανάρτησή του παραθέτοντας σχετικά δημοσιεύματα.


ΣΥΡΙΖΑ: «Αναπάντητα ερωτήματα για τα παραποιημένα στοιχεία»

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του για «τις νέες αποκαλύψεις για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών».

«Ούτε ο πιο νοσηρός νους δεν θα μπορούσε να συλλάβει ένα τέτοιο σενάριο κι όσο κι αν προσπάθησε ο κύριος Π. Μαρινάκης να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” (για ακόμη μία φορά), παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τα παραποιημένα στοιχεία. Άλλωστε, και ο ίδιος -εκών ή άκων- ουσιαστικά επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος» ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για τα μπαζώματα και τις μονταζιέρες»
Κατηγορεί επίσης τη Ν.Δ. πως «συνεχίζει να κλείνει τα μάτια» και πως «κάνει πως δεν ξέρει τίποτα ούτε για τα μπαζώματα, ούτε για τις μονταζιέρες, πως δεν βλέπει τις ευθύνες των Υπουργών και των στελεχών της, ενώ την ίδια ώρα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως υποκινεί τη βία».

«Το δημοσίευμα της εφημερίδας παρουσιάζει στοιχεία από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που αποδεικνύουν ότι υπήρξε ‘συρραφή’ συνομιλιών, με προφανή σκοπό την ενίσχυση του κυβερνητικού αφηγήματος για ανθρώπινο μόνο λάθος» επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας «την κυβέρνηση των δήθεν αρίστων» να απαντήσει στα «αμείλικτα ερωτήματα:

1) Ποιος, πότε και με ποιου εντολή έκανε συρραφή φράσεων (μοντάζ) από διαδοχικές συνομιλίες που είχε τη νύχτα του δυστυχήματος ο σταθμάρχης με δύο διαφορετικούς μηχανοδηγούς, ώστε να φαίνεται ότι η τραγωδία των Τεμπών προκλήθηκε αποκλειστικά από ανθρώπινο λάθος;

2) Ποιος, πότε και με ποιου εντολή αλλοίωσε και παραποίησε αποδεικτικά στοιχεία, με σκοπό την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών και την παραπλάνηση των πολιτών;

Είναι πλέον σαφές ότι σ’ αυτή την υπόθεση η “κηλίδα”, που αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν είναι τα δημοσιεύματα, αλλά οι πολλαπλές προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος με κυβερνητική εντολή.

ΥΓ: Πώς και με ποια διαδικασία η κυβέρνηση έλαβε γνώση μη προσβάσιμων στοιχείων της ποινικής δικογραφίας;».

ΚΚΕ: «Από ποιους και με ποιων εντολή έγινε η παραποίηση;»

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως το δημοσίευμα «που αναφέρεται σε παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων του εγκλήματος των Τεμπών για να ενισχυθεί από την πρώτη στιγμή η κυβερνητική θεωρία του ‘ανθρώπινου λάθους’, παραπέμπει ευθέως σε μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης. «Τα ερωτήματα για το πώς, από ποιους και με ποιων εντολή έγινε αυτή η παραποίηση, αλλά και πως έφτασαν στα χέρια των ‘μοντέρ’ τα συγκεκριμένα στοιχεία απαιτούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις» ανέφερε το κόμμα, προσθέτοντας πως «καμία απόπειρα συγκάλυψης δεν πρόκειται να εμποδίσει την αλήθεια να έρθει στο φως».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του διέψευσε το δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι αλλοιώθηκαν ηχητικές καταγραφές στο δυστύχημα των Τεμπών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Το ΒΗΜΑ της Κυριακής” που αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ γνωστοποιεί ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με το οποίο:

1. Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.

2. Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες «CH1_000003e3_443.wav» και «CH1_000003e4_443.wav». Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.

3. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.

4. Σημειώνεται ότι από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση».

Πηγή: naftemporiki.gr