Τι προβλέπει η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας

Για ένα πλαίσιο συμφωνίας εκκλησίας και κράτους, ιστορικού χαρακτήρα, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Τι προβλέπει η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των ιερέων.

Συγκεκριμένα, μετά από 79 χρόνια διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «το δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Ιστορική συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό Εκκλησίας - Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους.

-Μετά από 79 χρόνια διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας
-Αποχωρούν οι ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
-Η Πολιτεία αναλαμβάνει παροχή ετήσιου τιμήματος προς την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας ότι το 1939 απέκτησε περιουσία με τίμημα που υπολείπετο της αξίας της
-Η Εκκλησία αίρει τις διεκδικήσεις της και αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέων
-Αξιοποιείται από κοινού μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας η αμφισβητούμενη από το 1959 μέχρι σήμερα περιουσία της Εκκλησίας.
-Η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας
-Διαβεβαιώσεις ΠΘ ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι ιερείς πλέον, αποχωρούν από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και οι κληρικοί δεν θα νοούνται ως δημόσιοι υπάλληλοι.

«Το δημόσιο δεσμεύεται πως με μορφή επιδότησης θα δίνει ποσό ανάλογο με τη μισθοδοσία των εν ενεργεία κληρικών», ανέφερε.

Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ταμείου αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας με 5μελες δ.σ. τα μέλη του οποίου θα είναι δύο διορισμένα από την κυβέρνηση, δύο από την εκκλησία και ένα μέλος διορισμένο από κοινού.

«Τα έσοδα θα πηγαίνουν κατ' ισομοιρία σε κράτος και εκκλησία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «Αυτή η συνάντηση ήταν το επιστέγασμα ενός διαλόγου που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και κοινή θέληση ήταν αντιμετωπίσουμε ιστορικές εκκρεμότητες και τον εξορθολογισμό των σχέσων εκκλησίας και κράτους. Εκκρεμότητες χωρίς να τις κρύψουμε, προσπαθώντας να βρούμε δημιουργικό τρόπο για την υπέρβασή τους»,

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας.

Αρχιεπίσκοπος: Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ' αυτή την ιστορική στιγμή

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις που είχε.

«Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ'αυτή την ιστορική στιγμή σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο απόψε συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Τέλος, ανέφερε πως «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού».

Πηγή: Ναυτεμπορική