Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με 159 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 11 παρών σε σύνολο ψηφισάντων 299, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια





Με ψήφους 159 υπέρ και σε σύνολο 299 βουλευτών, αλλά και σε καθεστώς θύελλας αντιδράσεων εκτός και εντός Βουλής ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επί της αρχής το σχέδιο νόμου και επί των άρθρων που εισάγουν για πρώτη φορά διαδικασίες και προϋποθέσεις αδειοδότησης και ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ ψήφισαν 159 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία ενώ καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Παρόλα αυτά η εφαρμογή του παραμένει ζήτημα ανοιχτό αφού για την αποτροπή του στην πράξη έκαναν λόγο οι χιλιάδες διαδηλωτές (φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας.

Όμως και κατά τη κοινοβουλευτική συζήτηση που προηγήθηκε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, παρότι αυτό έγινε από διαφορετικούς πολιτικούς «δρόμους» και οπτικές.



Κοινός τόπος ήταν πάντως πως το νομοσχέδιο κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας, αφού αντιτίθεται πλήρως στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ιδίως στις παραγράφους 5 και 8 που ορίζουν πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση ασκείται «αποκλειστικά» από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ενώ «απαγορεύεται» η σύσταση πανεπιστημιακών σχολών από ιδιώτες.

Την σφραγίδα του στην ψήφιση του νομοσχεδίου έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στο κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε το «παιχνίδι με τις λέξεις» που συνιστά την συνταγματική ερμηνεία, που προκρίνει η κυβέρνηση λέγοντας πως το νομοσχέδιο δεν προχωρά σε «σύσταση» πανεπιστημιακών σχολών αλλά σε ίδρυση παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού.


Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για αντιλήψεις που βρίσκονται μακριά από τις εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο. Ενδιαφέρον είναι πως ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ως φυσιολογικό το ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις ιδιωτών με αντικείμενο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας ότι η δέσμευση για την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου βρίσκονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σφοδρές ήταν οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που δικαιολογούν τον εσπευσμένο χαρακτήρα της κυβερνητικής νομοθέτησης.

Το ΠΑΣΟΚ παρότι τάσσεται – όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης – υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών αλλά και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων τόνισε πως το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την κερδοσκοπία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτιμώντας επίσης ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα.

Αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δήλωσε με σαφήνεια το ΚΚΕ τονίζοντας πως στόχος του νομοθετήματος είναι η θέσπιση διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια.

Για στρατηγικού χαρακτήρα χτύπημα στο δημόσιο πανεπιστήμιο ως φορέα κοινωνικής ανόδου και δημοκρατικών αξιών μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης εκ μέρους της Νέας Αριστεράς.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συζήτησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς κατήγγειλαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας στο συλλαλητήριο που κάλεσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

πηγή: news 24/7