Στους 16 οι τραυματίες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, 3 συλλήψεις και ΕΔΕ

O απολογισμός των εκτρόπων κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικό συλλαλητηρίου ήταν 16 τραυματίες, 3 συλλήψεις και Ε.Δ.Ε.

Στους 16 οι τραυματίες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, 3 συλλήψεις και ΕΔΕ

Ολοκληρώθηκε το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Από νωρίς το πρωί σήμερα Παρασκευή, φοιτητές και φοιτήτριες φοιτητικών συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή όπου παρέμειναν περίπου μέχρι τις 20.30 το βράδυ με βασικά τους αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας έχει αποκατασταθεί.

Σοβαρά επεισόδια με χημικά, τραυματισμούς και συλλήψεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 17.500 περίπου άτομα.

Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που συμμετέχουν στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, παραμένουν μπροστά από τη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 9 πολίτες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι και αναπνευστικά προβλήματα.

Υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο και εξετάσεις. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 14 άτομα και συνελήφθησαν 3, ενώ την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι από τα επεισόδια τραυματίστηκαν και 7 αστυνομικοί.

Επιπλέον, σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων.

Παράλληλα έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης από την ΓΑΔΑ σχετικά με δηλώσεις και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα σημερινά επεισόδια, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες για τα περιστατικά τραυματισμών των πολιτών και των αστυνομικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου στις 14:50 το μεσημέρι, ενώ η πορεία διερχόταν από την οδό Σταδίου, ομάδα περίπου -20- ατόμων αποσπάστηκε από αυτήν και πραγματοποίησαν σφοδρή επίθεση σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, εκτοξεύοντας εναντίον τους τουλάχιστον -10- μολότοφ. Στη συνέχεια, στις 15:50 και ενώ η κεφαλή της πορείας εισερχόταν από την Όθωνος στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, ομάδα -50- περίπου ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αποσπάσθηκαν από τον κορμό της πορείας και επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ και πετρών στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.Οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση χρημικών με τα άτομα να διασκορπίζονται προς την κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη πετρών εναντίον αστυνομικών στα γύρω στενά. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν επίσης με χρήση χημικών.

Πορεία και συγκεντρώσεις φεμινιστικών οργανώσεων στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Παράλληλα, πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν φεμινιστικές οργανώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Οι διαδηλώτριες και διαδηλωτές είχαν καλέσματα για συγκεντρώσεις σε πλατεία Κλαυθμώνος και Σύνταγμα. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι την Βουλή όπου ενώθηκαν με τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων στο πλαίσιο του πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.