Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Νέος κύκλος επεισοδίων στο Σύνταγμα

Μολότοφ και χημικά μπροστά από τη Βουλή με αρκετούς τραυματίες.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Νέος κύκλος επεισοδίων στο Σύνταγμα

Νέος γύρος έντασης επικράτησε λίγο μετά τις 16.00 στο Σύνταγμα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Εικόνες από το σημείο δείχνουν αιμόφυρτους φοιτητές. Το ΑΠΕ – ΜΠΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 3 τραυματίες, ενώ η ΕΡΤ ανεβάζει τον αριθμό στους 8.

Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται παρατεταγμένες μπροστά από τη Βουλή. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Ένταση νωρίτερα και στη Σταδίου

Σημειώνεται ότι και λίγο μετά τις 14.30 επικράτησε ένταση στην οδό Σταδίου, στη συμβολή της με την οδό Εδουάρδου Λω, όπου ομάδα ατόμων εκτόξευσε μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με κρότου λάμψης και χημικά.

Εννέα προληπτικές προσαγωγές

Νωρίτερα, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε εννέα προσαγωγές, στο πλαίσιο προέλεγχων, που έγιναν πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια- Πτυχία με αξία»

Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές» φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια και πραγματοπoιησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές εμφανίζονται μάλιστα αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από τη Βουλή, έως αργά το βράδυ οπότε και αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου. Στη διαδήλωση συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν, την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά).

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, διαδηλωτές κρέμασαν μεγάλο πανό με σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας» στην πρόσοψη μεγάλου πολυκαταστήματος στην πλατεία Συντάγματος. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

naftemporiki.gr