Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», που φέρνει από την πίσω πόρτα, όπως καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση και πλήθος φορέων, την ιδιωτικοποίηση στην Παιδεία με την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης ξέσπασε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή. Αίτημα διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας στα άρθρα που αφορούν τα« μη κρατικά Ιδρύματα» κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το νομοσχέδιο είναι απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης απορρίπτοντας τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν.

«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις, οι φοιτητές δεν είναι πελάτες, οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο MEGA, επανέλαβε γιατί προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, απαντώντας στις αιχμές Μητσοτάκη και κυβερνητικών στελεχών περί «κωλοτούμπας».

«Σκόνη και θρύψαλα έκανε την προπαγάνδα της κυβέρνησης το φοιτητικό κίνημα με τους μεγαλειώδεις αγώνες του ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων», τόνισε ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση απελευθερώνει εντελώς την αγορά στην ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, είτε είναι δημόσια είτε είναι ιδιωτικά.

«Η Νέα Αριστερά θα αναλάβει την ευθύνη και θα επιτελέσει τον ρόλο της ως αριστερή, σοβαρή, αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση», σημείωσε το κόμμα σε ανακοίνωσή του, μετά την απόρριψη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Πηγή: in.gr