«Ναυάγιο» στο Κάιρο – Άκαρπες οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες για ανακωχή στη Γάζα ανάμεσα στη Χαμάς και τους διεθνείς μεσολαβητές.

«Ναυάγιο» στο Κάιρο – Άκαρπες οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Άκαρπες αποδείχθηκαν οι συζητήσεις στο Κάιρο ανάμεσα στη Χαμάς και τους διεθνείς μεσολαβητές για μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ απομένουν μόνο λίγες ημέρες για να ξεκινήσει το Ραμαζάνι.

Σημειώνεται πως στις συνομιλίες δεν συμμετείχε το Ισραήλ, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρνήθηκε να στείλει εκπροσώπους καθώς ζητούσε να παρουσιαστεί εκ των προτέρων ένας κατάλογος όλων των ομήρων που παραμένουν ζωντανοί.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, δήλωσε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς κατάπαυση του πυρός, επειδή οι όμηροι είναι διασκορπισμένοι σε όλη την εμπόλεμη ζώνη και οι επικοινωνίες είναι αδύνατες. «Ο Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία. Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών», τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον είχε δηλώσει πως μια συμφωνία εγκεκριμένη από το Ισραήλ ήταν ήδη στο τραπέζι και ότι εναπόκειται στη Χαμάς να την αποδεχθεί. Ωστόσο η Χαμάς αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι συνομιλίες στο Κάιρο έχουν χαρακτηριστεί ως η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη εκεχειρίας 40 ημερών, πριν από το Ραμαζάνι. Για τον λόγο αυτό φαίνεται πως οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν θα εγκαταλείψουν άμεσα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως ανακοινώθηκε μετά το αδιέξοδο, οι συνομιλίες θα παραταθούν. «Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στο Κάιρο την Τρίτη για περισσότερες συνομιλίες», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς, ενώ η αιγυπτιακή τηλεόραση Qahera μετέδωσε επίσης ότι οι συνομιλίες παρατάθηκαν για τρίτη ημέρα, αλλά δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Νωρίτερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ είπε στο Reuters ότι η οργάνωση είχε παρουσιάσει την πρότασή της για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στους μεσολαβητές και τώρα περίμενε απάντηση από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έμειναν μακριά από αυτόν τον γύρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ, το προσχέδιο της συμφωνίας που συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες προβλέπει αναλογία 1:10, ότι δηλαδή θα αφεθούν σε «πρώτη φάση» ελεύθεροι 40 όμηροι και 400 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι απελπιστική και ώρα με την ώρα η επιβίωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Η όποια ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο. Η τροφή και το νερό είναι δυσεύρετα ενώ σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα στον βορρά, τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που επισκέφτηκε τα νοσοκομεία Αλ Αουντά και Καμάλ Αντουάν το Σαββατοκύριακο χαρακτήρισε ζοφερή την κατάσταση με σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού, ενώ γνωστοποίησε πως τουλάχιστον δέκα παιδιά έχουν πεθάνει από έλλειψη τροφίμων.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος», ενώ τα θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν ξεπεράσει τις 30.000, στην συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Πηγή: ieidiseis.gr