«Πόρτα» της Αρχιεπισκοπής στους επισήμους

Μετά τον γάμο των ομοφύλων η Εκκλησία αποφάσισε να μην προσκαλέσει στη δοξολογία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας τους εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

«Πόρτα» της Αρχιεπισκοπής στους επισήμους

Ως αντίδραση της Εκκλησίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ερμηνεύεται η αλλαγή των καθιερωμένων για την Ημέρα της Ορθοδοξίας, την Κυριακή 24 Μαρτίου.

Ως γνωστόν, την Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία εορτάζει την αναστήλωση των εικόνων μετά το τέλος της περίφημης «εικονομαχίας». Πρόκειται για μια καθαρά θρησκευτική εκδήλωση, στην οποία η εκκλησία έστελνε προσκλήσεις και στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για να συνεορτάσουν.

Παραδοσιακά, η πανηγυρική λειτουργία τελούνταν στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και σύσσωμων των συνοδικών (των 12 αρχιερέων για το έτος), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και πλήθους πολιτικών παραγόντων.

Μάλιστα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διάβαζε η ίδια το «Πιστεύω». Στη συνέχεια, ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας δεξιωνόταν την Ιερά Σύνοδο και παρέθετε γεύμα στο προεδρικό, όπου αντάλλασσαν ομιλίες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος.

Φέτος, λοιπόν, δεν θα ισχύσει τίποτε από τα παραπάνω. Η Εκκλησία, θέλοντας να εκφράσει την απαρέσκειά της για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο:

Δεν έστειλε φέτος προσκλήσεις σε κανέναν πολιτειακό ή πολιτικό παράγοντα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μεταφέρει την τέλεση της εορταστικής λειτουργίας από την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, που διαθέτει αισθητά μικρότερους χώρους, χαμηλώνοντας την ένταση των εορτασμών.

Δεν θα λειτουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο οποίος όμως θα διαβάσει το «Πιστεύω», αντί της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Φυσικά, δεν θα γίνει το τραπέζι στην Προεδρία, αφού δεν θα παραστούν οι εκκλησιαστικοί παράγοντες.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στους κόλπους της ΔΙΣ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η διαμαρτυρία της Εκκλησίας και την επομένη ημέρα, που εορτάζεται η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Παλιγγενεσίας του 1821.

Στο τραπέζι έχουν πέσει σκέψεις -αν και οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν από τη ΔΙΣ- την 25η Μαρτίου να μην παραστεί αρχιερέας στις εορταστικές εκδηλώσεις ανά τη χώρα, παρά μόνον ιερείς