ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το σενάριο ματαίωσης των εκλογών

Ανοιχτό το σενάριο ματαίωσης των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ παρά την υποψηφιότητα Γεροβασίλη

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το σενάριο ματαίωσης των εκλογών

Μπορεί να βρέθηκε η αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το ενδεχόμενο ματαίωσης των εκλογών παραμένει ανοιχτό.

Και αυτό γιατί, μετά την ηχηρή ομιλία της Γεροβασίλη και την απάντηση Κασσελάκη για την διενέργεια υβριδικών εκλογών στις 10 Μαρτίου, υπήρξαν απανωτές τοποθετήσεις βουλευτών, που ζήτησαν να μην γίνουν εκλογές. Ζήτησαν δηλαδή να πάρει το συνέδριο απόφαση να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία ώστε να μην οδηγηθεί το κόμμα σε εσωστρέφεια σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει συντεταγμένα στις Ευρωεκλογές.

Ο Σωκράτης Φάμελλος που πήρε το λόγο αμέσως μετά τον κ. Κασσελάκη, ζήτησε να μην γίνουν εκλογές και να εστιάσουν στον αγώνα των ευρωεκλογών. Με αυτή την πρόταση, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή, συμφωνεί και η πλειοψηφία των βουλευτών.

Είναι πιθανό το συνέδριο να κληθεί να αποφασίσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στις εργασίες της Κυριακής του συνεδρίου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, αναμένεται να καταθέσει ψήφισμα ώστε να μην οδηγηθεί το κόμμα σε νέες προεδρικές εκλογές και να πραγματοποιηθούν μόνο για τις Νομαρχιακές και τις ΟΜ.

Αν γίνει αποδεκτό το ψήφισμα από την πλειοψηφία ο κ. Κασσελάκης έχει την επιλογή της παραίτησης ώστε να προκαλέσει τις εκλογές προκειμένου να επιτύχει την «καθαρή λύση χωρίς υπονομεύσεις» που επιθυμεί.

Την ίδια ώρα υπάρχει σε εξέλιξη και η συλλογή υπογραφών για την ακύρωση των εκλογών και αύριο θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Εξάλλου, το Σάββατο, στο περιθώριο του συνεδρίου συγκεντρώθηκαν 150 υπογραφές για την αναβολή εκλογής προέδρου. Οι ουδέτεροι κυρίως βουλευτές, από την πλευρά τους, πίεζαν τον κ. Κασσελάκη να κάνει πίσω, ενώ στελέχη τα οποία στηρίζουν τον Διονύση Τεμπονέρα άφηναν υπονοούμενα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κρυφτεί πίσω από τις υπογραφές των συνέδρων για να αναβάλλει τις εκλογές.

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έλεγε στους συνέδρους πως «λυπάται, αλλά πρέπει να γίνουν εκλογές».

Ποιοι θέλουν εκλογές

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι βουλευτές που θέλουν τις εκλογές στις 10 Μαρτίου που ανήκουν στην ομάδα Κασσελάκη και κάποιοι άλλοι θέλουν εκλογές έναν μήνα μετά την προκήρυξη και μόνο με κάλπη οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα Γεροβασίλη.

Γεροβασίλη: Να τηρηθεί το καταστατικό

Η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία της στο συνέδριο, ζήτησε να τηρηθεί το καταστατικό.

«Ο Κασσελάκης φαίνεται πως το ξέχασε, σε ένα μήνα θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές. Δεν μπορεί το συνέδριο να ορίσει ημερομηνία. Δικαίωμα του συνεδρίου να συλλέγονται υπογραφές για μη εκλογές. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στο συνέδριο είναι μόνο αν πρέπει να γίνουν εκλογές κι όχι η ημερομηνία. Είναι αυτονόητο ότι θα μείνω στο κόμμα. Όλοι μας έχουμε τις ευθύνες μας για την πτώση του κόμματος κι εγώ αναλαμβάνω τη δική μου θέτοντας υποψηφιότητα», δήλωσε.

Πηγή: cnn.gr