«Χρυσή βίζα» τριών ταχυτήτων

Ερχονται νέες αυξήσεις του ελάχιστου ποσού σε περιοχές υψηλής ζήτησης.

«Χρυσή βίζα» τριών ταχυτήτων

Σε αγορά πολλών ταχυτήτων αναμένεται να μετατραπεί το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», με βάση τις πληροφορίες που διακινούνται στην αγορά τις τελευταίες ημέρες.

Οπως φαίνεται, ο κυβερνητικός προσανατολισμός κινείται προς την κατεύθυνση της επιβολής τριών διαφορετικών επενδυτικών ορίων, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο. Ετσι, θέλοντας να ενισχύσουν τη διαθεσιμότητα κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, φαίνεται πως στις περιοχές που είναι οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των ξένων επενδυτών, θα ισχύσουν νέα, ακόμα πιο υψηλά όρια, ενώ αυξήσεις δρομολογούνται και σε άλλα σημεία.

Στον αντίποδα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ δεν θα αλλάξει στην περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, όπου πρόσφατα το ελάχιστο όριο επένδυσης διπλασιάστηκε στις 500.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ που ήταν αρχικά), είναι πιθανή μια ακόμα αύξηση στις 800.000 ευρώ. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Αντίστοιχα, σε περιοχές όπου σήμερα το όριο είναι 250.000 ευρώ, αλλά υπάρχει ζήτηση από ξένους επενδυτές, ιδίως τους τελευταίους μήνες, εκτιμάται ότι το ελάχιστο όριο επένδυσης θα αυξηθεί σε 400.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή θα αφορά περιοχές όπως π.χ. ο Πειραιάς, τα δυτικά προάστια και επιλεγμένες περιοχές των βορείων και ανατολικών προαστίων, όπως ο Γέρακας, η Εκάλη, το Μαρκόπουλο και άλλες της Αττικής, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των περιοχών όπου έγινε η αύξηση στις 500.000 ευρώ.

Σε αυτές ακριβώς τις περιοχές είχαν εστιάσει το τελευταίο διάστημα τόσο οι ξένοι αγοραστές, όσο και οι κατασκευαστές, σπεύδοντας να ξεκινήσουν την ανέγερση νεόδμητων κατοικιών, προσανατολισμένων ακριβώς στην αγορά αυτή. Πλέον, εφόσον επιβληθούν οι νέες αλλαγές, ο σχεδιασμός αυτός θα ανατραπεί, με αποτέλεσμα στελέχη της αγοράς να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την εξέλιξη αυτή, ιδίως από τη στιγμή που γίνεται μόλις λίγους μήνες από την πιο πρόσφατη αλλαγή.

Τέλος, στα υπόλοιπα σημεία της χώρας, όπου σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ελάχιστο, αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ. Ερωτηματικό αποτελεί, προς το παρόν, το τι μέλλει γενέσθαι με τις περιοχές της περιφέρειας, όπου υπάρχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και ταυτόχρονα φιλοξενούν πανεπιστημιακές σχολές. Πόλεις όπως η Κέρκυρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ρόδος, η Πάτρα και άλλες καταγράφουν σοβαρές ελλείψεις κατοικιών, παρότι φυσικά δεν έχουν αποκτηθεί ακίνητα εκεί από επενδυτές μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Το ανώτατο όριο των 500.000 είναι πιθανό να διαμορφωθεί στις 800.000 ευρώ, ενώ το όριο των 250.000 θα φτάσει τις 400.000 ευρώ σε περιοχές με πολλές πράξεις.

Οι νέες αλλαγές στο πρόγραμμα αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί και ένα χρονικό περιθώριο κάποιων μηνών έως ότου ισχύσουν και στην πράξη, όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Κυριάκου, επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Zafido, «η προσέγγιση που γίνεται σε ό,τι αφορά τη “χρυσή βίζα” είναι λανθασμένη, καθώς δεν ευθύνεται το πρόγραμμα για την απουσία διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση. Αντιθέτως, σχεδόν το σύνολο των αγοραστών από το εξωτερικό σπεύδει να εκμεταλλευτεί τα ακίνητά του μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, αγοράζονται νεόδμητα διαμερίσματα, που ούτως ή άλλως απευθύνονται σε μια πολύ μικρή μερίδα Ελλήνων αγοραστών, λόγω των υψηλών τιμών πώλησης», τονίζει ο κ. Κυριάκου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία ορθότερη προσέγγιση από την πλευρά της κυβέρνησης θα ήταν να αποκλείσει τα μεταχειρισμένα ακίνητα από το να αποτελούν αντικείμενο επένδυσης από ξένους αγοραστές. «Αν π.χ. περιορίζονταν οι αγοραστικές επιλογές των ξένων αποκλειστικά σε νεόδμητα ακίνητα, τότε δεν θα υπήρχε ανταγωνισμός με τους εγχώριους αγοραστές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αναζητά μεταχειρισμένο ακίνητο, ακριβώς λόγω της πιο προσιτής τιμής του».

Με τη σειρά του, ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής και τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), σημειώνει ότι «το πρόγραμμα της “χρυσής βίζας” και η άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων είχαν ως αποτέλεσμα την εισροή ξένων κεφαλαίων ύψους 7-10 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές των ακινήτων όμως αυξάνονται για άλλους λόγους και κυρίως λόγω της εκτίναξης του κόστους κατασκευής, της αύξησης των επιτοκίων κατά 70% σε λίγους μήνες, αλλά και των υψηλών αξιών των οικοπέδων».

Πηγή: Καθημερινή



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110