Τράπεζες: Άμεσα τα ραντεβού στον SSM για τη διανομή μερίσματος
Σε άμεση κατάθεση του σχετικού αιτήματος στον SSM θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς. Ακολουθούν και άλλες τράπεζες.
Με ισχυρά όπλα τις οικονομικές επιδόσεις για το 2023 και τους βασικούς στόχους για την επόμενη τριετία, ξεκάθαρα δείγματα της επιστροφής του εγχώριου πιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών συναντώνται τις επόμενες ημέρες με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), προκειμένου να τους επιτραπεί η διανομή μερίσματος ήδη από την φετινή χρονιά.
Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και οι υπόλοιπες τρεις συστιμικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2023 μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους η Eurobank και η Alpha Bank, και θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα.
Όπως τόνισε προχθές το απόγευμα στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στόχος είναι η διανομή μερίσματος ύψους 10% από τα κέρδη του 2023, 25% από τα κέρδη του 2024 και 50% από τα κέρδη του 2025 και του 2026. Ερωτηθείς για το πού εδράζεται η αισιοδοξία της διοίκησης ότι θα είναι σε θέση να διανέμει τα μισά της κέρδη στους μετόχους μετά το 2025, ο κ. Μεγάλου εξήγησε ότι η τράπεζα υλοποιεί μέχρι σήμερα με συνέπεια το στρατηγικό της πλάνο, γεγονός που δημιουργεί ενισχυμένη βεβαιότητα για τη διατήρηση των ισχυρών ρυθμών κερδοφορίας της σε βάθος τριετίας.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, έχει μιλήσει για πρόταση διανομής μερίσματος σε ποσοστό 30% των κερδών του ΄23. Στη λογική της υψηλής μερισματικής απόδοσης τάσσεται τόσο η Eurobank με διανομή του 20% της κερδοφορίας όσο και η Αlpha Bank με 15%.
Τα πρώτα ραντεβού
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2023, δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση αιτήματος στον SSM, προκειμένου ο επόπτης να εγκρίνει τη χορήγηση μερίσματος χρήσης 2023, που θα αντιστοιχεί σε 10% των καθαρών κερδών.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα κλιμάκιο με υψηλόβαθμα στελέχη του SSM όπου είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, ενώ την άλλη εβδομάδα η σκυτάλη θα περάσει στην Alpha Bank και την Tράπεζα Πειραιώς.
Πρόκειται για επαφές που εντάσσονται στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του SSM για την πορεία των τραπεζών, ωστόσο πλέον αποκτούν πιο βαρύνουσα σημασία, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διανείμουν μέρισμα από τα κέρδη του 2023.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των στελεχών του SSM με τα ανώτατα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν τα 3ετή business plan (2024-2026) ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση για τους βασικούς άξονες που οδήγησαν στην κερδοφορία του 2023 που αποτελεεί ένα από τα προαπαιτούμενα για τη διανομή μερίσματος.
Με δεδομένο ότι όλες οι συστιμικές τράπεζες έχουν προχωρήσει με ουσιαστικό τρόπο την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, τα θέματα που εκτιμάται ότι απασχολούν πλέον τον επόπτη είναι: Η περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας, η διατήρηση και ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας, η αύξηση των πηγών εσόδων από διαφορετικές πηγές, η μείωση του κόστους, οι εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο των απαιτήσεων MREL και σαφώς οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων.
Τι λένε οι τραπεζίτες
Συνολικά τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα γεγονός που τους επιτρέπει να προχωρήσουν με σχετική ασφάλεια στη διανομή κερδών προς τους μετόχους τους. Επίσης κρίνεται πως μπορούν να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες όπως η επαναγορά μετοχών (Buy Back) κάτι που όπως είναι φυσικό το θέλουν πολύ και οι ίδιοι οι μέτοχοι. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς το ΤΧΣ, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί όποτε ζητηθεί.
Στο δρόμο για την επιστροφή στη διανομή μερίσματος στους μετόχους μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν ήδη εγγράψει προβλέψεις για το μέρισμα που στοχεύουν να διαθέσουν, το οποίο κατά περίπτωση θα κινηθεί μεταξύ 10% – 30% επί της μετά από φόρους κερδοφορίας του 2023.
Όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις τους, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ακόμη και μετά τη διανομή του, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, αρκετά πάνω από τα ελάχιστα όρια, ενώ με ασφάλεια επιτυγχάνονται και οι στόχοι MREL.
Σε αυτό συμβάλουν καθοριστικά τόσο τα εντυπωσιακά κέρδη της διετίας 2022 – 2023, που κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθούν στη ζώνη των 7,5 δισ. ευρώ, όσο και οι εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες παρά το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και την άνοδο των επιτοκίων συνεχίζονται βάση προγραμματισμού.
Πηγή: news247.gr