Παζαρεύει η Αγκυρα και για τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στηρίζει τον Μαρκ Ρούτε, «αρκεί να μην ενδίδει στην πίεση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος».

Παζαρεύει η Αγκυρα και για τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

Αμηχανία», αλλά όχι έκπληξη προκαλεί σε κύκλους του ΝΑΤΟ η πρόθεση της Αγκυρας να ζητήσει «ανταλλάγματα» προκειμένου να δώσει την έγκρισή της στην υποψηφιότητα του Ολλανδού απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η διαρροή –που δεν επιβεβαιώνεται για ευνόητους λόγους από τις επίσημες πηγές του ΝΑΤΟ– έγινε χθες μέσω του Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα, ότι η Τουρκία «προτίθεται να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι είτε ο Ρούτε είτε οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος θα είναι αμερόληπτοι έναντι των συμμαχικών ευρωπαϊκών μελών και κυρίως ότι δεν θα ενδίδουν στην πίεση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος (παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ)».

Η Τουρκία, άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια διαρροή, επιθυμεί ο νέος γενικός γραμματέας να επιτρέψει στην Αγκυρα να μετέχει σε εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. και να διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων.

Η Ολλανδία, πάντως, ήδη από τον Ιούλιο απέσυρε τους περιορισμούς πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, ύστερα από τρία χρόνια, μετά τα σχετικά μέτρα που είχαν επιβληθεί τότε για τη στρατιωτική εισβολή της Αγκυρας στη βόρεια Συρία και αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Βίλνιους.