Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης (14/2) συνεδριάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Τις επόμενες κινήσεις τους εξετάζουν στα μπλόκα οι αγρότες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης για φθηνότερο ρεύμα και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό, οι αγρότες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν στα μπλόκα τους μέχρι νεοτέρας.

Στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης (14/02) συνεδριάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ να αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν θετικά το κυβερνητικό πακέτο. Άλλωστε επίκειται και μία δέσμευση της κυβέρνησης για νέα συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Οι οριστικές αποφάσεις των αγροτών θα ληφθούν αύριο, Πέμπτη (15/02) σε πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Λάρισα, με την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να παραμένει πάντα στο “τραπέζι”.

Το νέο πακέτο στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνει:

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.

Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

“Μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες” δήλωσε.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.

Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Πηγή: news247.gr