Φονικό στη Γλυφάδα: Άγνωστο το κίνητρο του δράστη του

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το κίνητρο του δράστη της δολοφονικής επίθεσης στη ναυτιλιακή εταιρεία της Γλυφάδας

Φονικό στη Γλυφάδα: Άγνωστο το κίνητρο του δράστη του

Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται γύρω από την τριπλή δολοφονία και έπειτα την αυτοκτονία του δράστη που σημειώθηκε σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα, το πρωί της Δευτέρας (12/2).

Δράστης ένας 76χρονος Αιγύπτιος, έμπιστο άτομο της οικογένειας εφοπλιστών Καρνέση η οποία είναι η ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής. Θύματά του η επιχειρηματίας Μαρία Καρνέση, ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής Αντώνης Βλασσάκης που ήταν παντρεμένος με την αδελφή της Μαρίας Καρνέση κι ο πρώην καπετάνιος Ηλίας Κουκουλάρης, που εργαζόταν το τελευταίο διάστημα στο λογιστήριο της εταιρείας.

Λίγο μετά το φονικό ο 76χρονος κατέβηκε στο υπόγειο του κτιρίου που στεγάζεται η εταιρεία και έδωσε τέλος και στη δική του ζωή.

«Θα τους σκοτώσω και θα αυτοκτονήσω»

Όταν ο δράστης με καταγωγή από την Αίγυπτο, έμπιστος άνθρωπος της οικογένειας, έμπαινε στο γκαράζ της εταιρείας, όλα έδειχναν ότι θα ήταν και η τελευταία.

Είχε προηγηθεί η απόλυσή του και η έξωση από το σπίτι που διέμενε. Ήταν αποφασισμένος να δει τη Μαρία Καρνέση. Μαζί του έχει έναν σάκο, μέσα στον οποίο βρίσκονται τα όπλα του καθώς δεν έκρυψε ούτε μία στιγμή τον σκοπό του.

Υπάλληλος εταιρείας: Άρη τι κάνεις εδώ;

Δράστης: Ήρθα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Με διώχνουν από το σπίτι. Τώρα θα δεις τι θα πάθουν. Θα τους σκοτώσω και θα αυτοκτονήσω.

Ο Άρης ανεβαίνει στον δεύτερο όροφο της ναυτιλιακής. Αφήνει έξω από το γραφείο της Μαρίας Καρνέση τον σάκο με τα όπλα και μπαίνει μέσα. Ζητάει από εκείνη μια δεύτερη ευκαιρία.

Η 77χρονη κλειδώνει την πόρτα και τότε ο πρώην υπάλληλός της αρχίζει να πυροβολεί.

«Ήρθα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Με διώχνουν από το σπίτι»

Η επιχειρηματίας τρέχει αιμόφυρτη από τον δεύτερο όροφο στον πρώτο αλλά δεν καταφέρνει να γλιτώσει. Μπαίνει στο γραφείο του γαμπρού της, Αντώνη Βλασσάκη, και ο δράστης αρχίζει να τους πυροβολεί. Τους σκοτώνει και αμέσως μετά δίνει μάχη με τον πρώην καπετάνιο Ηλία Κουκουλάρη.

Εκείνος, όπως δείχνουν οι κάμερες ασφαλείας, καταφέρνει να τον αφοπλίσει και να του πάρει την κοντόκαννη καραμπίνα, αλλά πέφτει νεκρός από το δεύτερο όπλο που κρατούσε ο 76χρονος, ένα περίστροφο.

Τα όπλα

Την ίδια στιγμή, δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία της καραμπίνας που χρησιμοποίησε ο 76χρονος, σκορπώντας τον θάνατο.

Και τα δύο όπλα (συν ένα περίστροφο) που είναι παλιά, σχεδόν αντίκες, με ξεθωριασμένους πια αριθμούς πλαισίου, βρίσκονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να συμπληρώσουν και αυτά με τη σειρά τους άλλο ένα κομματάκι στο άλυτο παζλ του μυστηριώδους κινήτρου του δράστη.

Η αποζημίωση και τα χιλιάδες ευρώ

Τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και η ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρείας European Product Carriers για τον δράστη έρχονται να ανατρέψουν πολλές από τις εικασίες που έχουν γίνει από χθες για το κίνητρο της άγριας τριπλής δολοφονίας.

Ιδιαίτερα η ανακοίνωση που εξέδωσε η ναυτιλιακή εταιρεία για τον δράστη ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα προκαλώντας ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το τι ήθελε τελικά ο 76χρονος.

Κατ’ αρχήν η ίδια η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι περίπου ένα χρόνο πριν, στις 31 Μαρτίου του 2023, ο 76χρονος είχε απολυθεί και του είχε καταβληθεί η αποζημίωση απόλυσης ύψους 74.862 ευρώ.

Ωστόσο όπως διευκρινίζεται, από τότε «ο άνθρωπος αυτός δεν απασχόλησε είτε την εταιρία μας είτε τους Αντώνη Βλασσάκη, Δέσποινα Καρνέση και Μαρία Καρνέση και εξ όσων γνωρίζουμε παρείχε τις υπηρεσίες του ως επιστάτης σε κτήμα άλλου μέλους της οικογενείας Καρνέση στους Πεταλιούς, με τους οποίους Πεταλιούς οι δολοφονηθέντες και η Δέσποινα Καρνέση δεν είχαν οιαδήποτε σχέση».

Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι μετά την απόλυσή του ο 76χρονος δεν είχε μείνει άνεργος αφού τον είχε προσλάβει ο Σπύρος Καρνέσης.

Δεν είχε οικονομικό πρόβλημα

Παράλληλα στην ανακοίνωσή της η εταιρεία ουσιαστικά διαψεύδει ότι ο 76χρονος είχε οικονομικό πρόβλημα, ή ότι ζητούσε χρήματα επισημαίνοντας ότι «όπως καλώς γνωρίζουμε ουδεμία οικονομική ανάγκη είχε ο δολοφόνος αφού διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς με ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα».

Το άλλο σημαντικό ζήτημα που ξεκαθαρίζεται είναι αναφορικά με το σπίτι που διέμενε ο 76χρονος και φέρεται να ήταν η αφορμή να βγει εκτός εαυτό, όταν του ζητήθηκε να το εγκαταλείψει.

Η ναυτιλιακή εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα στην οδό Τσιτσάνη, στο γκολφ της Γλυφάδας ανήκει στον Σπύρο Καρνέση, οπότε ούτε η Μαρία, ούτε η Δέσποινα Καρνέση θα μπορούσαν να του ζητήσουν να το εγκαταλείψει.

Πάντως σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και τις καταθέσεις υπαλλήλων που βρέθηκαν μπροστά στον δράστη, ο ίδιος φώναζε ότι ήρθε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση γιατί τον διώχνουν από το σπίτι αναζητώντας την Μαρία Καρνέση την οποία και σκότωσε.

Επιπλέον σύμφωνα με την αγωγή που υπέβαλλαν η Μαρία και η Δέσποινα Καρνέση αλλά και ο Αντώνης Βλασσάκης εναντίον του αδερφού τους Σπύρου Καρνέση προκύπτει ότι ο δράστης ήταν μέλος του ΔΣ της εταιρείας, CARRIAGE SHIPPING INC, η οποία ήταν η πλοιοκτήτρια εταιρεία του ELKA GLORY.

Επίσης ήταν και μέλος του ΔΣ της εταιρείας KARLIN NAVIGATION LTD της πλοιοκτήτριας του ELKA DELOS, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ήταν ο Σπύρος Καρνέσης και ο Αντώνιος Ψαρρός.

Ο πλούτος, οι ενδοοικογενειακές κόντρες & ο τραγικός επίλογος

Η οικογένεια Καρνέση ήρθε στην επικαιρότητα με τον πιο άγριο τρόπο. Τα αδέρφια Καρνέση, ο Σπύρος, ο Προκόπης, η Δέσποινα και η Μαρία ξεκίνησαν από το μηδέν και έφτιαξαν μία αυτοκρατορία. Πλοία, εταιρίες, ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμα και ένα νησί, το Τραγονήσι, στο σύμπλεγμα των Πεταλιών.

Τη δεκαετία του ’80 —νεαροί όλοι τότε— αρχίζουν να βγάζουν τα πρώτα τους χρήματα και να μπαίνουν στην πιο δημιουργική τους φάση.

Στον δρόμο τους τότε έρχεται ο 30χρονος Αντέλ Ελ Μπουράι που ήρθε στην Ελλάδα από την Αίγυπτο για ένα καλύτερο μέλλον, ο άνθρωπος που έμελλε να είναι ο δολοφόνος της Μαρίας αλλά και του συζύγου της Δέσποινας.

Η μητέρα τους, Ελευθερία, που έφυγε από τη ζωή, παίρνει υπό την προστασία της τον Ελ Μπουράι, τον κάνει επιστάτη της ακίνητης περιουσίας τους στους Πεταλιούς, του δίνει το όνομα «Άρης».

Στο μικρό νησάκι στο σύμπλεγμα των Πεταλιών, τις ελληνικές Μαλδίβες όπως τις αποκαλούν, η οικογένεια επενδύει πολλά χρήματα. Στους Πεταλιούς όλοι μιλούν για έναν ήρεμο άνθρωπο, για ένα μέλος της οικογένειας Καρνέση.

Ο αμύθητος πλούτος των Καρνέσιδων, τους καθιστά μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες της χώρας.

Το όνομά τους συζητιόταν στα ακριβά σαλόνια της Ευρώπης και τα καράβια τους διέσχιζαν τους ωκεανούς. Ένας παντοδύναμος όμιλος και εταιρείες, με υποκαταστήματα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, γραφεία με πισίνες στο εσωτερικό τους.

Ο Σπύρος Καρνέσης έχει τους Πεταλιούς ως προσωπικό του στοίχημα για το οποίο θα βρεθεί στα δικαστήρια με τον Μαρή Εμπειρίκο. Η οικογένεια Εμπειρίκου είχε χτίσει από το 1916 τη βίλα της στο Χερσονήσι των Πεταλιών, ενώ ο Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι.

Μάλιστα, το 1990 είχαν συμφωνήσει να πουλήσουν στον γιο του Πικασό στο Μεγανήσι 200 στρέμματα αλλά τελικά το ακίνητο μεταβιβάστηκε σε άλλες εταιρείες.

Το 2019, τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξε η πειρατική περιπέτεια του πλοίου της οικογένειας Καρνέση.Ήταν άλλη μία δύσκολη στιγμή για την ελληνική δυναστεία.

Μυθική περιουσία όπως μυθική και η κόντρα της οικογένειας. Μαρία και Δέσποινα οι αδελφές του Σπύρου με αγωγή τους κατηγορούσαν τον Καρνέση ότι πήρε από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα οποία και μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία.

Αλλά δεν είναι μόνο τα 325 εκατ. Τελευταίο παράδειγμα είναι η δικαστική διαμάχη των τριών αδελφών, καθώς η Μαρία Καρνέση, η Δέσποινα Καρνέση, αλλά και ο σύζυγός της Αντώνης Βλασάκης είχαν κινηθεί εναντίον του Σπύρου Καρνέση για την υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας ‘Πήγασος’.

Πηγή: in.gr