Δίκη για το Μάτι: Πρόταση του εισαγγελέα για ενοχή των Τερζούδη και Φωστιέρη

Ο εισαγγελέας προτείνει την ενοχή των Τερζούδη και Φωστιέρη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Δίκη για το Μάτι: Πρόταση του εισαγγελέα για ενοχή των Τερζούδη και Φωστιέρη

Να κηρυχθούν ένοχοι οι τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλος, τότε αρχηγός Πυροσβεστική Σωτ. Τερζούδης και τότε διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιω. Φωστιέρης έχει προτείνει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο εισαγγελέας Παν. Μανιάτης, ο οποίος συνεχίζει την εισήγηση του για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, ως προς το Β. Ματθαιόπουλο ζήτησε να κριθεί ένοχος για το ότι δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής με αποτελέσματα μέσω παραλείψεως να βρουν το θάνατο 9 άνθρωποι στη θάλασσα. Αναφορικά με τους Σωτήρη Τερζούδη και Ιωάννη Φωστιέρη ζήτησε την καταδίκη τους ως προς την αξιοποίηση των εναέριων μέσων. Συγχρόνως έχει ζητήσει να αθωωθούν ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων για άλλες επιμέρους πράξεις.

«Αποδεικνύεται ότι όταν στις 19.00 ήρθε η πληροφορία για ανθρώπους στη θάλασσα, δε δόθηκε από τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Ματθαιόπουλο εντολή προς τον κ. Σταμούλη για τα πλοιάρια της πυροσβεστικής, τα οποία αποδείχτηκε πως ήταν μάχιμα και έτοιμα να συνδράμουν. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο στη θάλασσα από τη φωτιά, υπήρξαν άνθρωποι που πνίγηκαν και υπήρξαν και άνθρωποι που περισυνελέγησαν πολλές ώρες μετά. Το ΕΣΚΕ γνώριζε την ύπαρξη ανθρώπων στη θάλασσα, τα πλοία ήταν διαθέσιμα και επανδρωμένα» ανέφερε ο εισαγγελέας, τονίζοντας ότι «η παράλειψη του να δοθεί εντολή στα πλοιάρια της πυροσβεστικής να συνδράμουν σημαίνει το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα». Όπως πρόσθεσε, υπεύθυνος για να κινητοποιηθούν τα πλοιάρια ήταν αποκλειστικά ο Β. Ματθαιοπουλος, και όχι οι Τερζούδης και Φωστιέρης, η παράλειψη του οποίου προκάλεσε το θάνατο πολιτών μέσα στη θάλασσα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε και σε διαπιστωμένη έλλειψη συντονισμού όχι μόνο μεταξύ των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής αλλά και μεταξύ της πυροσβεστικής με άλλους φορείς. Ειδικότερα, τόνισε την έλλειψη συντονισμού μεταξύ Πυροσβεστικής και Αστυνομίας ενώ «δρούσαν στο πεδίο, γεγονός που δημιούργησε άναρχη δράση».