Αγρότες: Σκληρή διαπραγμάτευση στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό - Τα αιτήματα και οι προτάσεις

Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων στην κυβέρνηση κατέληξαν στις προτάσεις που θα καταθέσουν την Τρίτη στους αγρότες σε μια συνάντηση που όπως όλα δείχνουν θα θα εξελιχθεί σε δύο μέρη.

Αγρότες: Σκληρή διαπραγμάτευση στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό - Τα αιτήματα και οι προτάσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των αγροτών, κάτι που επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Διαβάσαμε με μεγάλη προσοχή τα αιτήματα. Τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα, η κυβέρνηση στήριξε στο ρεύμα, υπάρχει αισιοδοξία για ουσιαστικό διάλογο.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πράξεις, δεν μένει στα λόγια, όπως άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης που μιλώντας από τη βουλή τόνισε πως η κυβέρνηση πρότεινε άμεσα λύσεις στον αγροτικό κόσμο και με τη συνέχιση του διαλόγου θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως το μεγαλύτερο όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού είναι το μέτρο της ταχύτερης καταβολής μέρους της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ύψους 82 εκατ. ευρώ που έχει «κλειδώσει» και θα δώσει περαιτέρω ρευστότητα στους αγρότες που τόσο την έχουν ανάγκη.

Οι λεπτομέρειες των συναντήσεων

Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων στην κυβέρνηση κατέληξαν στις προτάσεις που θα καταθέσουν την Τρίτη στους αγρότες σε μια συνάντηση που όπως όλα δείχνουν θα θα εξελιχθεί σε δύο μέρη. Αρχικά στις 12 στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη 15μελή επιτροπή των μπλόκων των αγροτών, ενώ στη 1 θα ακολουθήσει η δεύτερη συνάντηση με το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα, το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» του διαλόγου βρίσκεται η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα «ζεστό» χρήμα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με προτεραιότητα κυρίως τους αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ταχθεί απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Συνοπτικά το «πακέτο» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

Παρεμβάσεις στην ενέργεια
μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα
μέτρο «έκπληξη» και
επιτάχυνση των δόσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Τα αιτήματα των αγροτών

Cnn.gr