«Αιώνιοι» φοιτητές / Αρχίζει η διαγραφή τους – Η διορία του υπουργείου Παιδείας (vid)

Τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, χαρακτηρίζοντας τις καταλήψεις της φοιτητικής κοινότητας ενάντια στην υποβάθμιση της δωρεάν παιδείας και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων «αντιαισθητική και παλαιομοδίτικη» αντίδραση.

«Αιώνιοι» φοιτητές / Αρχίζει η διαγραφή τους – Η διορία του υπουργείου Παιδείας (vid)

«Οι καταλήψεις είναι λίγο αντιαισθητικό και παλαιομοδίτικο μέτρο αντίδρασης (…) Μια κατάληψη είναι μία παρεμπόδιση του προσωπικού που θέλει να δουλέψει είτε είναι καθηγητές, είτε είναι ερευνητές, είτε είναι φοιτητές» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στους «αιώνιους» φοιτητές είπε ότι τίθεται πάλι από του χρόνου και από τους παλαιότερους φοιτητές σε ισχύ το ν+2, όπου 2 είναι τα δύο χρόνια επιπλέον, ανάλογα με τον χρόνο φοίτησης. Αυτό θα ισχύσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2024 – 2025 οπότε και θα αρχίσει η διαγραφή των παλαιότερων φοιτητών. Υπογράμμισε ότι θα εξεταστούν ειδικές περιπτώσεις όπως εκείνες που αφορούν θέματα υγείας, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή η κατηγορία φοιτητών δεν επιβαρύνει οικονομικά τα πανεπιστήμια.

Σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δήλωσε «αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι θα ξεκινήσουν τα μη κρατικά Πανεπιστήμια από το 2025. Δηλαδή το παιδί που είναι στην Α’ Λυκείου θα είναι έτοιμο να περάσει στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια». «Μία από τις προϋποθέσεις είναι να διαθέτουν campus και σημαντικές υποδομές. Δεν θα έρθει ένα Πανεπιστήμιο που θα ανοίξει ένα διαμέρισμα ή έναν όροφο σε μια πολυκατοικία και θα πει με μία ταμπέλα “Πανεπιστήμιο”» σημείωσε.

Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ο κ. Ζώρας δήλώσε ότι «το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι με την ΕΒΕ δεν αποδυναμώνεται το Λύκειο». «Δηλαδή εξακολουθεί το Λύκειο να μένει σε μια εγρήγορση εκπαιδευτική και ποιοτική, διότι αλλιώς οι φοιτητές θα αγνοούσαν πλήρως το Λύκειο. Άρα εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε και τη δευτεροβάθμια παιδεία, η οποία είναι ένα σημαντικό βήμα της παιδείας, τη δευτεροβάθμια παιδεία και το Λύκειο και το Γυμνάσιο» συμπλήρωσε.

«Τα παιδιά που θα θελήσουν να γραφτούν στα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα πρέπει να δώσουν Πανελλαδικές, διευκρίνισε και πρόσθεσε «οι φοιτητές οι οποίοι θα περάσουν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα μη κρατικά, θα υποβληθούν και σε κριτήρια των πανεπιστημίων, των μη κρατικών. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι μόνο ένα σημείο αναφοράς. Δεν είναι το τελικό, είναι αυτό που σου δίνει το δικαίωμα να συμμετέχεις στις εξετάσεις του μη κρατικού, δηλαδή μπορεί να κοπείς στη συνέχεια. Εντάξει, είναι μια διαφορετική διαδικασία εξεταστική, αλλά εκείνο που έχει κατά νου το υπουργείο και ο υπουργός και οι διοικήσεις του υπουργείου είναι τελικά το Εθνικό απολυτήριο» συνέχισε.

«Αυτό νομίζω ότι είναι μια εξέλιξη σημαντική, η οποία θα λειάνει οποιαδήποτε ανισότητα δημιουργείται από αυτό το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Δεν είναι εύκολο να γίνει. Θέλει πολλή δουλειά. Το συζητάμε στο υπουργείο και νομίζω ότι και ο υπουργός είναι προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: tvxs.gr