Βασιλιάς Κάρολος: Αυτά είναι τα 4 πρόσωπα που μοιράζονται τις αρμοδιότητες του θρόνου

Σαν κεραυνός έπεσε στα Ανάκτορα η είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος πάσχει από καρκίνο, όπως ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ και στο παλάτι επικρατεί πυρετός, ώστε να τηρηθεί το πρωτόκολλο και να μοιραστούν κάποιες από τις αρμοδιότητες του Καρόλου σε μέλη της βασιλικής οικογένειας, όσο ο εκείνος λαμβάνει τη θεραπεία του.

Βασιλιάς Κάρολος: Αυτά είναι τα 4 πρόσωπα που μοιράζονται τις αρμοδιότητες του θρόνου

Σε ανακοίνωσή τους, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν: «Δυστυχώς, ορισμένες από τις προσεχείς δημόσιες δεσμεύσεις του Βασιλιά θα πρέπει να αναδιαταχθούν ή να αναβληθούν.

«Η Αυτού Μεγαλειότητα θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από όλους εκείνους που μπορεί να απογοητευτούν ή να ενοχληθούν ως συνέπεια».

Προστίθεται ότι «ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια υπηρεσία το συντομότερο δυνατό».

Αρχικά ο Βασιλιάς θα συνεχίσει τις γραφειοκρατικές του εργασίες και ιδιωτικές συναντήσεις ως αρχηγός του κράτους.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είπε μιλώντας στο BBC ότι βρίσκεται σε «τακτική επαφή» με τον βασιλιά. Οι εβδομαδιαίες κατ' ιδίαν συναντήσεις τους αναμένεται να συνεχιστούν.

Τα τέσσερα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ρόλους

Ενώ ο βασιλιάς αναρρώνει, η βασίλισσα Καμίλα θα συνεχίσει να παρευρίσκεται στις δημόσιες εκδηλώσεις, ανέφεραν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Εάν ο βασιλιάς δεν θα ήταν πλεόν σε θέση να ασκήσει επίσημα καθήκοντα για μια προσωρινή περίοδο, δύο ή περισσότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα διορίζονταν ως Σύμβουλοι Επικρατείας για να ενεργήσουν στη θέση του.

Αυτοί θα μπορούσε να είναι η βασίλισσα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, η βασιλική πριγκίπισσα και ο δούκας του Εδιμβούργου.

Αναλυτικά:

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας

- Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Καρόλου και της πρώτης του συζύγου, της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνα. Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, έγινε Πρίγκιπας της Ουαλίας και Δούκας της Κορνουάλης διατηρώντας τον προηγούμενο τίτλο του Δούκα του Κέιμπριτζ. Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη, την πριγκίπισσα της Ουαλίας και τη δούκισσα της Κορνουάλης και του Κέμπριτζ . Έχουν τρία παιδιά: τον πρίγκιπα George , την πριγκίπισσα Charlotte και τον πρίγκιπα Louis

- Η Βασιλική Πριγκίπισσα (Πριγκίπισσα Άννα) ήταν το δεύτερο παιδί και η μοναχοκόρη της Βασίλισσας. Είναι παντρεμένη με τον αντιναύαρχο Timothy Laurence και έχει δύο παιδιά με τον πρώτο της σύζυγο, τον καπετάνιο Mark Phillips: τον Peter Phillips και τη Zara Tindall.

- Ο Δούκας του Εδιμβούργου (Πρίγκιπας Εδουάρδος) ήταν το μικρότερο παιδί της Βασίλισσας. Είναι παντρεμένος με τη Δούκισσα του Εδιμβούργου (Sophie Rhys-Jones). Έχουν δύο παιδιά: τη Lady Louise και τον James, Earl of Wessex

- Ο δούκας της Υόρκης (πρίγκιπας Άντριου) ήταν ο δεύτερος γιος της βασίλισσας. Έχει δύο κόρες με την πρώην σύζυγό του, τη Δούκισσα της Υόρκης (Σάρα Φέργκιουσον): την πριγκίπισσα Βεατρίκη και την πριγκίπισσα Ευγενία. Ο πρίγκιπας Άντριου παραιτήθηκε από τη θέση του «εργαζόμενου βασιλιά» το 2019 μετά από μια αμφιλεγόμενη συνέντευξη στο BBC Newsnight σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι είχε επιτεθεί σεξουαλικά στη Βιρτζίνια Τζιούφρ. Τον Φεβρουάριο του 2022, πλήρωσε ένα άγνωστο ποσό για να διευθετήσει την υπόθεση πολιτικής σεξουαλικής επίθεσης που άσκησε εναντίον του η κυρία Guiffre στις ΗΠΑ

- Ο Δούκας του Σάσεξ (Πρίγκιπας Χάρι) είναι ο μικρότερος αδελφός του Γουίλιαμ. Είναι παντρεμένος με τη Δούκισσα του Σάσεξ (Μέγκαν Μαρκλ). Έχουν δύο παιδιά: τον πρίγκιπα Archie και την πριγκίπισσα Lilibet. Το 2020, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν ως ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας και μετακόμισαν στην Καλιφόρνια

Τα καθήκοντα του βασιλιά

Ο Βασιλιάς είναι ο αρχηγός του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι εξουσίες του είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές και τελετουργικές και παραμένει πολιτικά ουδέτερος.

Λαμβάνει καθημερινές αποστολές από την κυβέρνηση σε ένα κόκκινο δερμάτινο κουτί, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων πριν από σημαντικές συναντήσεις ή εγγράφων που χρειάζονται την υπογραφή του, ενώ έχει επίσης αρκετούς επίσημους κοινοβουλευτικούς ρόλους.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συναντά τον βασιλιά την Τετάρτη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Αυτές οι συναντήσεις είναι εντελώς ιδιωτικές και δεν τηρούνται επίσημα αρχεία για όσα λέγονται.

Επίσεις φιλοξενεί αρχηγούς κρατών που επικσέπτονται τη Βρετανία και συναντά τακτικά ξένους πρεσβευτές και ύπατους επιτρόπους.

Ο Κάρολος είναι επίσης επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, μιας ένωσης 56 ανεξάρτητων χωρών που εκτείνεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ είναι αρχηγός κράτους για 14 από αυτά, γνωστά ως βασίλεια της Κοινοπολιτείας.

Η διαδοχή και ο κληρονόμος του βασιλιά Καρόλου

Η σειρά διαδοχής καθορίζει ποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας αναλαμβάνει τη θέση του μονάρχη όταν ο υπάρχων πεθαίνει ή παραιτείται. Πρώτος στη σειρά - ο διάδοχος του θρόνου - είναι το μεγαλύτερο παιδί του μονάρχη.

Οι γιοι δεν έχουν πλέον προτεραιότητα έναντι των μεγαλύτερων αδελφών τους.

Ο κληρονόμος του βασιλιά Καρόλου είναι ο μεγαλύτερος γιος του, ο πρίγκιπας της Ουαλίας.

Το μεγαλύτερο παιδί του Γουίλιαμ, ο πρίγκιπας Τζορτζ είναι δεύτερος στη σειρά για τον θρόνο και η κόρη του, η πριγκίπισσα Σάρλοτ είναι τρίτη. Ο μικρότερος αδελφός της πρίγκιπας Λούις είναι τέταρτος και ο πρίγκιπας Χάρι είναι πέμπτος.

ΠΗΓΗ: CNN