Τι γνωρίζουμε για την επίθεση στο Παρίσι

Δεν πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια», ο ύποπτος «πάσχει από ψυχιατρικά προβλήματα», σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γαλλικών αρχών.

Τι γνωρίζουμε για την επίθεση στο Παρίσι

Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων το ένα πολύ σοβαρά, σε επίθεση με μαχαίρι σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Παρίσι. Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και κρατείται.

Δεν πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια», ο ύποπτος «πάσχει από ψυχιατρικά προβλήματα», σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γαλλικών αρχών.

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Ο φερόμενος ως δράστης, ο 32χρονος Κασόγκ Σ., υπήκοος Μάλι, έχοντας λάβει νόμιμη άδεια παραμονής στην Ιταλία από το 2016, μπορούσε να μετακινείται και να ταξιδεύει ελεύθερα στην Ευρώπη, ενώ ήταν άγνωστος στις αστυνομικές αρχές τόσο της Γαλλίας, όσο και της Ιταλίας.

Αστυνομική πηγή τον περιέγραψε ως άτομο «με προφίλ αστέγου», προσθέτοντας ότι «δεν εντοπίστηκαν σημάδια θρησκευτικότητας» στην εμφάνισή του, καθώς και ότι εντοπίστηκαν πάνω του «φάρμακα για ψυχιατρικές παθήσεις».

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με την αφήγηση αστυνομικού που ήταν παρών στον σταθμό Γκαρ ντε Λιόν τη στιγμή της επίθεσης, στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, γύρω στις 7.35 το πρωί (τοπική ώρα), ο δράστης έβαλε φωτιά στο σακίδιό του, ενώ βρισκόταν σε κυλιόμενη σκάλα.

Αμέσως μετά επιχείρησε να επιτεθεί σε γυναίκα, η οποία προσπάθησε να απομακρυνθεί. Στη συνέχεια, έβγαλε μαχαίρι που είχε κρυμμένο στο παντελόνι του και χτύπησε ηλικιωμένο άνδρα στην κοιλιακή χώρα, ενώ τον χτύπησε και με σφυρί στο κεφάλι.

Σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται τόσο το μαχαίρι όσο και το σφυρί της επίθεσης.

Ο άνδρας που δέχτηκε την επίθεση υπέστη σοβαρά τραύματα και χειρουργείται. Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.

Στη συνέχεια, άλλο άτομο κατάφερε να ρίξει τον δράστη στο έδαφος, ενώ άλλα τρία άτομα επενέβησαν για να τον ακινητοποιήσουν, μεταξύ των οποίων και υπάλληλος του σταθμού.

Δύο από αυτά τα άτομα υπέστησαν ελαφρύ τραυματισμό, ο ένας στον καρπό και ο άλλος στο πηγούνι.

Αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και συνέλαβαν τον δράστη, οι ενέργειες του οποίου έχουν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του σταθμού.

Το «ευχαριστώ» του Ζεράλ Νταρμανέν

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν συνεχάρη όσους συμμετείχαν στη σύλληψη του δράστη, ο οποίος ακινητοποιήθηκε από φρουρό ασφαλείας του σταθμού και τελεί υπό κράτηση.