Τουρκία: Νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας ο Φατίχ Καραχάν

Ο πρώην οικονομολόγος της Amazon, Φατίχ Ταραχάν, είναι ο νέος επικεφαλής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τουρκία: Νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας ο Φατίχ Καραχάν

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διορίζει τον πρώην οικονομολόγο της Amazon, τον Φατίχ Καραχάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, μετά την αιφνίδια παραίτηση της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν.

Ο Φατίχ Καραχάν ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης το 2012 και υπηρέτησε ως επικεφαλής της ομάδας μελετών αγοράς εργασίας και προϊόντων και επίσης ως σύμβουλος νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα μέχρι το 2022.

Δίδαξε επίσης ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια έγινε ανώτερος οικονομολόγος στην Amazon το 2022 και διορίστηκε κύριος οικονομολόγος εκεί τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Καραχάν, ο οποίος εκτελούσε χρέη Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τις 28 Ιουλίου 2023, διορίστηκε Διοικητής στις 3 Φεβρουαρίου 2024.

Χθες, Παρασκευή 02/02 παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε η ίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έπειτα από ένα σκάνδαλο με την οικογένειά της.

Η κ. Ερκάν είχε κατηγορηθεί πρόσφατα από μερίδα του Τύπου για νεποτισμό, καθώς μία υπάλληλος της τράπεζας κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την τράπεζα κατόπιν απαιτήσεως του πατέρα της προέδρου.

Η 44χρονη Ερκάν, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τραπεζίτης της Κεντρικής Τράπεζας, διορίστηκε στη θέση αυτή μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δόθηκαν ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ένα γραφείο και σωματοφύλακες στον πατέρα της, τον Ερόλ Ερκάν, στις εντολές του οποίου «κανείς δεν τολμά να αντιταχθεί».

Η Χαφιζέ Ερκάν απέρριψε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για «πληροφορίες αντίθετες με την πραγματικότητα» οι οποίες έχουν ως στόχο «να δυσφημίσουν την τράπεζά μας».

Στην ανάρτησή της, κάνει λόγο για μια εκστρατεία «δολοφονίας χαρακτήρα» σε βάρος της.

Πηγή: cnn.gr